Skip to content

Un afacerist turc extrădat din România, condamnat în SUA pentru ajutorul dat Iranului

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat într-un comunicat din 3 septembrie 2019 că un om de afaceri turc a fost condamnat la doi ani și trei luni de închisoare pentru că a încălcat sancțiunile impuse de amricani Iranului.

Resit Tavan a fost extrădat în SUA din România în 2017.

El este patronul unei firme din Istanbul Ramor Dis Ticaret Ltd., cunsocută și sub denumirea de Ramor Group.

Tavan a fost condamnat la sfârșitul lunii august 2019 de către o instanță federală din Milwaukee, Wisconsin, pentru că a exportat în Iran în perioada 2013 – 2015 echipament naval violând astfel sancțiunile impuse de SUA Iranului.

Echipamentele erau fabricate în Wisconsin de firme americane și ajungeau la Qeshm Madkandalou Shipbuilding Cooperative din Iran.

Anchetatorii americani au găsit dovezi care arată că Tavan a cooperat cu oficiali iranieni ce aveau legături cu Madkanadalou pentru a folosi aceste echipamente în fabricarea unui prototip de ambarcațiune de atac cu rachete de mare viteză, RMS-16.

Conform declarației sub jurământ dată de un agent FBI, Madkanadalou funcționează ca un șantier naval în Insula Qeshm din Iran unde se desfășoară proiecte militare.

Documente din cadrul anchetei indică faptul că forțele navale ale Gărzii Revoluționare a Republicii Islamice Iran (Armata Gardienilor Revoluției Islamice) au încheiat un contract cu Madkanadalou ca să construiască RMS-16.

Garda Revoluționară are 125.000 de membri și este considerată de autoritățile americane, dar și de cele din Bahrain și Arabia Saudită, ca fiind o organizație teroristă. Garda mai controlează și o miliție formată din 90.000 de paramilitari voluntari.

Rolul ei este de a împiedica orice acțiune, în special lovituri de stat, împotriva regimului, iar forțele sale navale operează în Golful Persic.

La rândul său, Madkanadalou a încheiat un contract cu Ramor ca să obțină echipament maritim: un generator maritim de electricitate și un sistem de propulsie pentru utilizarea acestora în construcția RMS-16.

Firma turcului a obținut din SUA două motoare externe de mare putere pentru utilizarea potențială de către forțele armate iraniene.

Tavan, acum în vârstă de 42 de ani, a fost prins pe Aeroportul Otopeni la începutul lunii iunie 2017 și extrădat în toamnaaceluiași an.  Avea două cereri de extrădare emise pe numele său.

Cea din SUA și una din Turcia. Magistrații Curții de Apel București au respins extrădarea lui Tavan în Turcia unde era acuzat de poluare cauzată de construcții motivând că legea română nu prevede pedepse pentru aceste fapte.

Au admis-o în schimb pe cea venită din partea autorităților americane care îl acuzau pe afaceristul turc de ăvârșirea infracțiunilor de conspirație, contrabandă, conspirație pentru spălare de bani și intenții de spălare de bani pe plan internațional.

Legislația americană stabilește că o conspirație este o simplă înțelegere în vederea comiterii uneia sau mai multor infracțiuni „principale”, care constituie scopul și obiectivul conspirației.

Afaceristul turc a pledat vinovat recunoscând că Ramor Group a lucrat cu înalți oficiali iranieni pentru a obține echipamente americane și a le exporta în mod ilegal în Iran.

În afacere au mai fost implicați: cetățeanul turc Fulya Kalafatoglu Oguzturk, director adjunct al Ramor;  cetățeanul iranian Rohollah Vosoughi, manager comercial al Madkanadalou în Turcia; Reza Almasi, cetățean iranian care era manager de producție la Madkanadalou în Iran, arhitect naval și constructor de nave în cadrul proiectului RMS-16.

Fulya Kalafatoglu Oguzturk este în continuare căutat de autoritățile federale americane.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!