Skip to content

Poliția Locală nu are voie să amendeze persoanele care critică primarii

Avocatului Poporului a precizat într-un comunicat din 27 aprilie că s-a impus intervenția instituției din cauza amenzilor date de Poliția Locală celor care critică autoritățile publice locale.

Acțiunea vine în contextul în care o tânără din județul Cluj a fost amendată de reprezentanții Poliției Locale pentru o postare critică pe o rețea de socializare la adresa primarului din Florești.

Studenta Iulia Ungureanu a primit 1.000 de lei amendă după ce i-a cerut primarului Petru Horia Șulea să ia măsuri de protejare a cetăţenilor localităţii în pandemie.

Postarea nu conţinea jigniri, dar organul a considerat că postarea lezează demnitatea primarului provocând indignarea cetăţenilor.

Primarul Șulea (foto) a fost condamnat în decembrie 2019 la trei ani cu suspendare pentru infracțiunea abuz în serviciu contra intereselor publice asimilată infracţiunilor de corupţie.

Și el, și Parchetul au declarat apel împotriva sentinței Judecătoriei Cluj. Șulea a fost exclus din PNL în urma condamnării, a declarat că va candida independent, dar la începutul lui martie 2020 a devenit președintele Partidului Ecologist Român Cluj.

Pe 23 aprilie, la aproximativ două săptămâni de când studenta a fost sancționată, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR – CH) a descris măsura luată de polițiștii locali ca fiind una abuzivă.

APADOR-CH a sesizat Ministerul Afacerilor Interne, dar fără folos. Instituția s-a spălat pe mâni, după cum reiese dintr-un comunicat al asociației.

„Pe durata stării de urgenţă ni s-a spus că poliţa locală este subordonată ministrului de Interne. În realitate, o întreagă structură ierarhică din MAI s-a spălat pe mâini în cazul amenzii abuzive dată de polițiștii locali unei tinere din Florești pentru o postare pe Facebook la adresa primarului, trimițând cazul spre rezolvare chiar la… primarul din Florești”, mai precizează reprezentanți APADOR-CH.

Ministerul Afacerilor Interne a decis ca Poliţia Locală Floreşti să fie cercetată de Primăria Floreşti condusă de primarul condamnat căruia i s-a lezat demnitatea.

Potrivit Avocatului Poporului, conduita Poliției Locale nu este singulară, existând și alte situații similare pentru care au fost aplicate sancțiuni contravenționale de-a lungul timpului.

CEDO a explicat în deciziile sale, mai arată Avocatul Poporului, că „statul nu are dreptul să sancţioneze şi astfel să inhibe criticarea persoanelor care deţin funcţii publice atunci când se pun în discuţie chestiuni de interes public”, chiar dacă acea critică s-ar realiza prin expresii jignitoare sau ofensatoare.

Opinia Avocatul Poporului este că nu se poate vorbi despre libertatea de exprimare fără existența libertății de opinie, deoarece aceasta permite oricăror persoane fizice să participe la viața politică, socială, culturală, manifestându-și public opiniile, gândurile, credințele.

Cu alte cuvinte, orice formă de cenzurare a acestora ar putea conduce la o ingerință gravă asupra drepturilor și libertăților fundamentale.

Primarul condamnat al cărui motto este „Horia Șulea, Forța Faptelor” exact asta a făcut trimițându-și subordonații să o amendeze pe tânără: a încălcat dreptul la liberă exprimare.

Fostă șefă a Curții Supreme, sancționată pentru dispariția a 21 de dosare penale

Agent de la Rutieră, condamnat după ce a făcut scăpat un martor de serviciu al Poliției

Șeful Poliției Anina, colaborator al Securității. „Mi se pare o prostie! Ce să zic? Să râd, să plâng?”

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!