Skip to content

Haos în perioada stării de urgență. Cine i-a lăsat pe români cu dantura-n soare?

Cabinetele stomatologice au fost închise în perioada stării de urgență, cu toate că niciun act normativ nu prevedea acest lucru. Cine i-a lăsat pe români cu dantura-n soare?

Un medic stomatolog a explicat pentru News Romania că vina aparține Colegiului Medicilor Stomatologi din România – CMSR care a decis să fie mai catolic decât Papa, în cazul acesta Guvernul.

Înainte de declararea epidemiei, tot mai mulți stomatologi erau nemulțumiți de conducerea CMSR din mai multe motive: desfășurarea alegerilor, presiuni și sancțiuni disciplinare aplicate celor care criticau conducerea etc. și de aceea măsurile luate au fost văzute ca un fel de răzbunare.

Președintele României a declarat starea de urgență începând cu data de 16 martie 2020. Cinci zile mai târziu, pe 21 martie, a apărut Ordonanța Militară Nr. 2 care stipulează la articolul 1 că se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară, excepție făcând intervențiile stomatologice de urgență. Măsura intra în vigoare începând cu a doua zi, ora 22.00.

În data de 22 martie, cu mult înainte de ora la care intra în vigoare măsura de suspendare în anumite condiții a activității stomatologice, CMSR a emis mai multe recomandări referitoare la desfășurarea activității de urgență în cabinete.

Conducerea Colegiului s-a gândit să definească ce înseamnă urgența stomatologică și a introdus practic obligativitatea nebulizării cabinetelor după fiecare pacient, astfel încât între două urgențe se prevedea o perioadă de 2-4 ore. Nebulizarea este eficientă în spații mari, nu în cabinete mici unde ar putea distruge aparatura.

Mai mult, șefii CMSR au venit și cu o invenție: urgențele stomatologice vor fi asigurate de către cabinetele de medicină dentară de urgență din cadrul Unităților Primiri Urgențe din structura spitalelor regionale și județene de urgență.

Pe lângă faptul că nici un act normativ nu prevedea ca urgențele să fie rezolvate numai în spitale, conducerea CMSR a dovedit că nu este ancorată la realitate. Cabinetele stomatologice din orașele mici puteau prelua urgențele fără să fie nevoie ca oamenii să se deplaseze în reședințele de județ într-o perioadă în care deplasarea era oricum restricționată.

În data de 24 martie, Colegiul a emis o altă decizie în care se introducea înscrierea cabinetelor stomatologice care primesc urgențe într-un registru, contrazicând decizia emisă cu două zile înainte referitor la Unitățile de Primiri Urgențe din spitale și pe care nu au anulat-o.

O decizie ulterioară din 30 martie a adus și mai multă confuzie în rândul stomatologilor. Colegiul insista pentru nebulizare și achiziționare de echipamente de protecție care și așa lipseau la nivelul întregii țări.

Multe cabinete care nu și-au permis să îndeplinească cerințele CMSR au preferat să intre în șomaj tehnic suportat de guvern și au tras obloanele.

Cu toate acestea, Raed Arafat a insistat că Guvernul nu a închis niciodată cabinetele stomatologice, ci a făcut doar recomandări și că unii dentiști au luat decizia să și le închidă.

Tot acest talmeș-balmeș cu recomandări a făcut ca în unele județe să intre pe fir și Direcțiile de Sănătate Publică – DSP care emiteau avize de funcționare.

Pus în încurcătură, DSP București a cerut lui Arafat să emită un ordin care se conțină precizări clare pentru funcționarea cabinetelor stomatologice. Răspunsul lui a fost cel de mai sus: cabinetele stomatologice nu au fost închise niciodată.

Un exemplu care arată haosul din acest domeniu este următorul: unii stomatologi care intenționau să preia urgențe au fost descurajați de Colegiu să-și deschidă cabinetele și au discutat cu șefii DSP care le-au spus că nu este nevoie de avizare suplimentară. Ulterior, s-au trezit cu controale, cu Poliția pe cap și amenzi usturătoare.

Că CMSR a acționat ca o găină cu gâtul tăiat o arată și faptul că, deși au insistat cu nebulizarea timp de mai multe săptămâni, pe 5 mai 2020 a emis o decizie în care această operațiune dispare. Dintr-o dată nu mai este necesară.

Pentru ca haosul să fie complet, pe 11 mai a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Sănătății privind funcționarea cabinetelor stomatologice în perioada stării de urgență. 11 mai, cu patru zile înainte de data limită a încetării acesteia.

Episodul VII. DOSAR SECURITATE. Peripețiile unui dentist din Mediaș. Ținta, Ambasada Germaniei

Fabrica de diplome de la Arad a mai rămas fără câțiva șpăgari

Escrocherii internaționale de milioane de euro cu măști medicale de protecție

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!