Skip to content

BELGIA: Daune de 1.000.000 € pentru statuile de patrimoniu furate și date la topit de hoții români

Hoții români de metale au tăiat și dat la topit în 2018 un grup statuar din bronz din orașul belgian Bruges. Statuile erau considerate o emblemă a orașului. 28 de persoane sunt judecate acum și își așteaptă sentința la sfârșitul lunii iunie 2020.

Sculptorița Livia Canestraro, fiul și fiica ei au cerut în instanță 1.000.000 de euro pentru statuile furate. „Au distrus o parte a patrimoniului orașului Bruges”, a declarat Livia Depuydt, fiica artistei.

Procurorii au cerut până la șase ani de închisoare pentru banda de români care avea două ramuri, potrivit publicației KW (De Krant van West – Vlaanderen).

Livia Canestraro are 83 de ani și în 2018 spunea presei că, date la topit, statuile valorează în jur de 15.000 de euro. „Este furtul secolului, sunt statui monumentale”, a spus ea jurnaliștilor arătându-și încrederea că statuile vor fi recuperate de Poliție.

Numai că nu s-a întâmplat așa. Statuile nu au fost găsite. Poliția i-a găsit pe autori în timpul unei anchete privind furturile de metal din zona industrială a orașului Bruges. Zeci de reclamații au fost înregistrate în perioada august 2017 – martie 2019.

Conform jurnaliștilor de la KW, celor două ramuri ale rețelei de hoți funcționau fie separat, fie împreună. Procurorii au stabilit că Adrian B. în vârstă de 41 de ani era liderul ramurii Bruxelles și acționa din Vilvoorde, iar Paul Ionel Z. de 27 de ani era șeful grupării din Antwerp și acționa din Borgerhout.

La începutul lunii martie 2019, 13 suspecți au fost arestați. Unul dintre ei a încercat să fugă, dar a intrat cu mașina în vitrina unui magazin din Merksem.

Telefoanele membrilor grupării au fost monitorizate și astfel s-a stabilit că banda era în spatele furtului statuilor de bronz din noaptea de 31 mai spre 1 iunie 2018. Acestea erau înconjurate doar de un gard.

Primăria Bruges, proprietara lor, este obligată să păstreze imaginile în care apare grupul statuar. Autoritățile locale au cerut și ele daune de 125.000 de euro și intenționează să ridice alte statui în acel plasament.

Statuile, cu o greutate totală de cinci tone, au fost duse la un depozit de metale vechi din Maastricht în aceeași noapte. Cel mai probabil au fost topite, pentru că anchetatorii nu au dat de urma lor.

Parchetul a cerut șase ani de închisoare pentru Adrian B., cinci ani pentru Paul Ionel Z., iar pentru ceilalți membri ai grupării, între opt luni și patru ani.

Avocatul primului a declarat că clientul său, care a negat că ar fi fost liderul bandei, a mai fost închis pentru numeroase furturi.

Apărătorul lui Paul-Ionel Z. a explicat că inculpatul pe care îl reprezintă nu are cazier și doar i-a ținut locul lui Adrian B. când acesta era plecat. „Și-a cerut scuze și a cooperat de la început cu anchetatorii”, a pledat avocatul.

Sentința va fi dată pe 24 iunie.

BELGIA: Românii vor putea circula fără restricții începând din 15 iunie

BELGIA: Zeci de șoferi români și polonezi interogați, 89 de camioane confiscate

Șofer român de TIR, prins în Olanda cu remorcă belgiană furată din Anglia

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!