Postul de televiziune CNN a făcut o analiză a războiului din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat dacă, în aceste condiții, unul ca Trump ar fi rămas la Casa Albă? Cum va evolua securitatea UE? Este îngrijorător faptul că Germania va aloca 100 de miliarde de euro pentru înarmare?
Oricare ar fi rezultatul final al invaziei Ucrainei de către Rusia , Putin a reușit să modifice fundamental harta securității Europei. Este mai mult decât evident că lucrurile nu vor reveni la perioada de dinaintea invaziei Ucrainei.
Practic, Uniunea Europeană a luat decizii de neconceput cu doar câteva săptămâni în urmă. În câteva zile, a deveni o putere geopolitică de sine stătătoare cu toate că a încercat asta timp de decenii.
Șocul revenirii războiului pe continent a unificat cele 27 de state membre ale UE, întrucât uniunea a aprobat nu numai cel mai puternic pachet de sancțiuni pe care l-a impus vreodată, ci și-a dat acordul să cumpere și să furnizeze arme ucrainenilor.
Din punct de vedere istoric, UE a fost împărțit cu privire la cât de mult control central ar trebui să aibă Bruxelles-ul asupra politicii externe. Acest lucru a împiedicat ambiții mari pe plan global ale UE, întrucât propunerile de politică au fost diluate în cadrul negocierilor sau pur și simplu respinse.
Conform cercetărilor efectuate de Parlamentul Marii Britanii, marea majoritate a statelor membre ale UE care sunt și membre ale NATO nu și-a atins obiectivul de 2% de cheltuieli pentru apărare de mai bine de un deceniu.
„Criza din Ucraina a spulberat iluzia că securitatea și stabilitatea în Europa sunt gratuite”, a declarat un diplomat european pentru CNN. „Când nu exista o amenințare reală, geopolitica părea îndepărtată. Acum este un război la granița noastră. Acum știm că trebuie să plătim și să acționăm împreună”, a mai adăugat acesta.
Nu doar agresiunea lui Putin a trezit Europa. Diplomatul a explicat că, în conversațiile cu omologii, oficialii au luat notă de conducerea pe care președintele american Joe Biden a luat-o în coordonarea răspunsului Occidentului.
„O mare teamă în capitalele europene: ce s-ar fi întâmplat dacă Biden nu ar fi fost la Casa Albă în acest moment? Nimeni nu crede serios că Trump s-ar fi descurcat bine și s-ar putea să-l avem pe el sau pe cineva ca el înapoi. Efectiv, asta înseamnă că trebuie să presupunem că suntem singuri”, a adăugat diplomatul.
Poate cea mai semnificativă și simbolică schimbare din ultimele zile a venit din Germania. Cel mai bogat și, probabil, cel mai puternic stat membru al UE, a anunțat că își va dubla cu mult cheltuielile pentru apărare. Bugetul său militar pentru 2022 este estimat la 100 de miliarde de dolari.
Nu cu mult timp în urmă, majoritatea politicienilor germani, dar și din Europa, nu vedeau cu ochi buni ca Germania să aibă o prezență militară mare din motive istorice evidente. Situația din Ucraina a schimbat totul.
„Pe baza conversațiilor din ultimele zile, majoritatea liderilor europeni pare acum să se simtă confortabil cu o armată germană masivă dacă aceasta este ancorată ferm în UE”, spune diplomatul.
În urmă cu doar câteva luni chiarasocierea UE și armată în aceeași propoziție ar fi stârnit indignare în majoritatea capitalelor europene. Dacă Ucraina va cădea, atunci Rusia lui Putin își va extinde enorm granița terestră cu Uniunea Europeană.
Fostul consilier al Casei Albe pentru Rusia, Fiona Hill, a spus clar săptămâna aceasta că, în evaluarea ei, Putin își va folosi armele nucleare.
Un înalt oficial de la Bruxelles a declarat pentru CNN că:„deciziile care ar fi durat ani de zile, au fost luate în câteva zile, deoarece Europa a fost schimbată pentru totdeauna. Pur și simplu nu mai avem timp de inacțiune și de complezență””.
O altă schimbare notabilă care a avut loc este atitudinea așa-numitelor „națiuni neutre” ale UE: Austria, Irlanda, Finlanda și Suedia. Acestea sunt țări care se consideră a fi nealiate din punct de vedere militar, chiar dacă sunt aliate politic cu UE și aliații săi globali.
Unul dintre principalele motive pentru care răspunsul occidental, în special în Europa, a fost atât de neobișnuit de coordonat este că UE și NATO au funcționat neașteptat de bine.
Oficialii din ambele instituții au spus că acest lucru se datorează faptului că, pentru prima dată pe care mulți dintre ei și-au amintit, ambele instituții și-au păstrat competențele și au lucrat în pas.
Gândirea Europei cu privire la apărare, securitate și afaceri externe a evoluat ani lumină în câteva zile. Acum se trezește dintr-un vis de zeci de ani că stabilitatea oferită de o lume interconectată ar împiedica izbucnirea războiului și că, dacă s-ar întâmpla cel mai rău, SUA ar rezolva situația.
Urmează multe luni dureroase, indiferent cum se va termina această criză. Și dacă Europa dorește să iasă din ele mai puternică și mai sigură, atunci trebuie să se bazeze pe progresele înregistrate în ultimele săptămâni, mai scrie CNN.
Dacă nu reușește să facă acest lucru și revine la trecut, atunci s-ar putea să constate că următoarea criză nu va putea fi rezolvată prin sancțiuni și ajutor financiar către o terță parte, așa cum a făcut-o cu Ucraina.