Începând cu 3 iulie 2024, sistemul de pașapoarte din România a suferit modificări importante care vor influența călătoriile cetățenilor români în străinătate. Noile reglementări, implementate conform Legii 248/2005, vin în întâmpinarea nevoilor sezoniere ale călătorilor și aduc schimbări semnificative în procesul de eliberare și gestionare a pașapoartelor.
Iată ce trebuie să știți despre aceste noi reglementări pentru a vă organiza concediile fără surprize neplăcute:
Eliberarea pașaportului simplu temporar
Eliberarea pașaportului simplu temporar sea realizează doar în situații obiective și urgente, excluzând călătoriile cu scop strict turistic. Solicitările trebuie însoțite de documente care să demonstreze necesitatea deplasării urgente. De asemenea, este important de menționat că anumite state nu permit intrarea pe teritoriul lor cu pașaport simplu temporar. Cetățenii sunt sfătuiți să consulte site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro) la secțiunea “Condiții de călătorie” înainte de a planifica o călătorie.
►►► Documentele necesare pentru călătoria copiilor români în străinătate
Gestionarea pașapoartelor pierdute, distruse sau furate
Pașapoartele declarate pierdute, distruse sau furate devin nule și nu mai pot fi utilizate, chiar dacă sunt găsite ulterior. Cei care găsesc un astfel de document trebuie să îl depună imediat la cel mai apropiat serviciu public comunitar de pașapoarte, la Direcția Generală de Pașapoarte sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.
Declararea Pierderii sau Furtului
- Pierderea sau distrugerea pașaportului trebuie declarată de titular la orice serviciu public comunitar de pașapoarte sau la Direcția Generală de Pașapoarte în țară, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
- Furtul pașaportului trebuie declarat imediat la cea mai apropiată unitate de poliție, fie în țară, fie în străinătate, solicitând eliberarea unei adeverințe care să ateste declararea evenimentului.
Posesia concomitentă a două pașapoarte
Cetățenii români pot deține concomitent un pașaport simplu electronic și un pașaport simplu temporar în următoarele situații:
- Când pașaportul simplu electronic este depus pentru obținerea vizelor și este necesară prezența urgentă în străinătate.
- Când se probează cu documente necesitatea deplasării urgente în străinătate.
►►► Documente necesare pentru controlul vehiculelor la frontieră. Numere provizorii, procuri, înmatriculare pe altă persoană
De asemenea, se permite deținerea concomitentă a două pașapoarte simple electronice valabile în situații specifice:
- Când titularul trebuie să călătorească în state aflate în conflict și deține o viză sau ștampilă care ar putea crea probleme la frontieră.
- Când pașaportul simplu electronic are filele pentru vize complet utilizate și călătoria în statele respective nu mai este posibilă fără un al doilea pașaport.
Eliberarea succesivă a pașapoartelor pentru minori
Eliberarea succesivă a mai multor paşapoarte simple electronice, respectiv pentru o anumită perioadă de timp sau până la dobândirea capacității depline de exercițiu de către minor, se efectuează numai dacă, în cuprinsul hotărârii judecătorești sau al ordonanței președințiale de suplinire a acordului, instanța a stabilit, în mod expres, acest aspect.