Skip to content

Trump l-a pus pe drumuri pe Anthony Blinken. Urgența: Ucraina!

Trump l-a pus pe drumuri pe Anthony Blinken. Urgența Ucraina!

Departamentul de Stat al SUA urmează să organizeze discuții în capitala Belgiei cu privire la modalitățile de a spori sprijinul pentru țara afectată de război, înainte ca Trump să preia conducerea în tranziția de putere.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se îndreaptă spre Europa pentru întâlniri urgente cu oficialii UE și NATO pe tema Ucrainei, în contextul revenirii iminente a lui Donald Trump la Casa Albă, potrivit Euronews.

Departamentul de Stat al SUA va organiza pe 13 noiembrie discuții la Bruxelles despre modalitățile de creștere a sprijinului pentru Ucraina, anticipând o schimbare în politica externă a SUA odată cu tranziția puterii către președintele ales Trump.

Trump a sugerat anterior că ar reduce ajutorul militar al SUA pentru Kiev după preluarea funcției, ca parte a unei orientări generale spre o abordare de politică externă „America înainte de toate”.

Când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat SUA în septembrie pentru a promova „planul său de victorie”, Trump a descris Ucraina ca fiind „distrusă”. El a argumentat că Ucraina ar fi trebuit să facă concesii președintelui rus Vladimir Putin înainte de invazie și a repetat afirmația că ar pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Umbra lui Trump la COP29, Conferința ONU de la Baku privind schimbările climatice

Trump nu a detaliat ce planuri are pentru a pune capăt războiului. În timpul primului său mandat, Trump a vândut Ucrainei rachete antitanc Javelin, pe care administrația anterioară Obama refuzase să le furnizeze, acestea fiind cruciale pentru capacitatea inițială a Kievului de a rezista invaziei pe scară largă a Rusiei în 2022.

Cu toate acestea, președintele ales a fost ambiguu cu privire la poziția sa concretă asupra războiului. În singura dezbatere prezidențială împotriva contracandidatei sale, Kamala Harris, Trump a susținut că dorește ca războiul să se încheie, dar a refuzat să răspundă la întrebările despre modul în care plănuiește să contribuie la încheierea acestuia.

Conform datelor de la Institutul Kiel, America este în prezent cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, cu contribuții ce totalizează 84,7 miliarde de euro între 2022 și 2024.

Președintele în exercițiu al SUA, Joe Biden, și-a menținut ferm sprijinul pentru Ucraina, deși s-a oprit înainte de a sprijini pe deplin „planul de victorie” al liderului ucrainean.
Conexiunea rusă din Dominicană dintre frații Tate și Trump

SUA intră în prezent într-o perioadă cunoscută sub numele de sesiune „lame-duck”, care are loc între Ziua Alegerilor și sfârșitul mandatului de doi ani al Congresului.

În timp ce republicanii așteaptă să preia controlul complet asupra Casei Albe în anul următor, democrații încearcă să implementeze cât mai multe dintre prioritățile lor atâta timp cât dețin majoritatea în Senat.

După cum a declarat consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, într-un interviu recent: „Președintele Biden va avea oportunitatea în următoarele 70 de zile să expună Congresului și administrației care urmează argumentul că Statele Unite nu ar trebui să renunțe la Ucraina, deoarece renunțarea la Ucraina ar însemna mai multă instabilitate în Europa.”

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!