Fiecare îngrijitoare, menajeră sau bonă, are dreptul la cel puțin o zi de odihnă pe săptămână, adică la o zi în care este absolut liberă de activitățile de muncă și de sarcinile prevăzute de contract, iar aceasta nu e obligatoriu să fie duminica.
Când din necesități imprevizibile și care nu pot fi satisfăcute în altă manieră i se cere lucrătoarei să muncească în ziua de odihnă, acesteia trebuie să i se acorde un număr egal de ore de odihnă neretribuită în cursul zilei imediat următoare.
În plus, orele lucrate pe timpul zilei de odihnă săptămânală trebuie să fie retribuite cu o majorare de 60%.
Dacă este vorba de o lucrătoare conviețuitoare care astfel fiind are dreptul la încă o jumătate de zi de odihnă săptămânală, orele lucrate pe timpul acelor 12 ore săptămânale trebuie să fie retribuite cu o majorare de 40%.
În majoritatea cazurilor ziua de odihnă este duminica, dar nu e obligatoriu. În faza de negociere a contractului este posibil ca părțile să stabilească o zi diferită. Această situație se întâlnește cel mai frecvent la lucrătorii de religie diferită de cea creștină.
Durata odihnei săptămânale diferă în funcție de faptul dacă lucrătoarea este conviețuitoare sau nu:
– Colaboratoare domestică neconviețuitoare: 24 de ore în ziua stabilită de părți în scrisoarea de angajare;
– Colaboratoare domestică conviețuitoare: 36 de ore, dintre care de 24 trebuie să beneficieze în ziua stabilită de părți în scrisoarea de angajare, în timp ce de restul de 12 trebuie să beneficieze într-o altă zi a săptămânii, stabilită de asemenea de părți. Înseamnă că în acea zi îngrijitoarea, menajera sau bona va lucra un număr de ore care nu depășește jumătate din orarul obișnuit de muncă.
În plus, îngrijitoarele au dreptul la cel puțin unsprezece ore consecutive de odihnă zilnic și nerespectarea acestei prevederi conținută în contractul național de categorie prevede o amendă pentru angajator.
Curtea Supremă din Italia: ÎNGRIJITOARELE au dreptul la 11 ore de odihnă zilnic