Skip to content

Polițist român din Canada, suspendat pentru că a ignorat răpirea unor români: „Nu vreau să fiu ucis!”

Un polițist român din Canada, în vârstă de 45 de ani, este suspendat de 11 ani din funcție, dar își încasează liniștit salariul. A fost acuzat că și-ar fi ajutat prietenii, membri ai unui cartel de droguri din Estul Europei, care învârtea milioane de dolari.

Presa canadiană a făcut ieri, 29 martie 2018, public din nou cazul lui Ioan Florin (John) Floria, polițist de circulație din 1998, acuzat că nu și-ar fi înștiințat superiorii despre două răpiri ale unor români din Toronto.

O răpire de 200.000 de dolari

Pe 16 noiembrie 2015, la ora 8.45 seara, Simion Ternar în vârstă de 31 de ani a fost răpit pe când pleca de la sala de sport dintr-un cartier din estul orașului Toronto, pe Eglinton Ave. lângă Victoria Park .

Doi bărbați l-au înghesuit într-o dubă albastră, amenințându-l cu moartea. Ulterior, a fost torturat timp de două zile și întrebat cine poate plăti 200.000 de dolari răscumpărare pentru a i se da drumul.

Ternar le-a spus că șeful său, Mihai Vornicu, implicat în traficul cu marijuana poate achita suma. Pe 18 noiembrie 2005, după ce răpitorii și-au primit banii, Ternar a fost lăsat să plece.

Prima reacție a fost să-l anunțe pe polițistul Floria, pe care îl știa pentru că ambii erau din Satu Mare. Ofițerul l-a povățuit pe reclamant să nu meargă la spital pentru îngrijiri și să nu anunțe poliția pentru că va ancheta el cazul.

Procurorii canadieni au susținut, citați fiind de mass-media, că Floria l-a întrebat pe Ternar dacă un anume Ștefan Karpacs a fost implicat în răpire. Ternar a negat acest fapt deși știa că acesta era liderul unei organizații criminale și bun prieten cu polițistul. Văzând că e dus că zăhărelul, Ternar a contactat un avocat care l-a sfătuit să meargă la poliție și să depună o reclamație. Răpirea a rămas până în prezent un mister.

În urma discuției cu Ternar, Floria nu a întocmit niciun raport către superiori. Din înregistrările făcute de anchetatori reiese că polițistul este conștient că va fi anchetat pentru neglijență în serviciu pentru că nu a raportat cazul, dar îi e teamă să nu fie ucis. „What the f*, I’ve got a life. I don’t want to get f*ing killed.”

La scurt timp după răpire, pe 24 noiembrie 2005, Vornicu a fost arestat pentru că ar fi lovit un polițist venit să-l interogheze despre presupusa dispariție de la școală a fiului său. Polițiștii au remarcat faptul că Vornicu era confuz și nu le răspundea la întrebări.

Mai târziu, Ternar le-a spus polițiștilor care îl anchetau administrativ pe Floria că la scurt timp după ce a plătit cei 200.000 de dolari, Vornicu era foarte agitat, speriat și l-a lovit cu o armă. Ulterior, și-a cerut scuze motivând că și-a pierdut mințile.

Polițiștii au observat că Ternar și-a tot modificat declarațiile în timpul anchetei, dar un lucru era cert: implicarea lui Vornicu în traficul de droguri. În 2012, Vornicu a fost condamnat pentru falsificare de carduri bancare, posesie de carduri bancare furate și înșelăciune.

Achitat de juriu

Tot în 2012, acuzațiile aduse lui Floria s-au dovedit a fi nefondate, un juriu achitându-l pentru infracțiunile de înșelăciune, spălare de bani, tentativă de obstrucționare a justiției și complicitate în urma unei infracțiuni de răpire.

La ieșirea din sala de judecată, în 2012, Floria le-a mulțumit plângând juraților că l-au achitat

Floria a susținut în timpul procesului că Simion Ternar ar fi inventat totul și a explicat că nu știa faptul că doi dintre cei mai buni prieteni ai săi erau membri ai unei rețele de traficanți de droguri. Mai mult, a negat că i-ar fi ajutat.

În 2005, la cinci săptămâni de la răpirea lui Ternar, un cuplu de români a fost răpit din fața unui restaurant din North York. Floria a fost înștiințat despre incident de o cunoștință care l-a sunat să-i dea detalii. Abia după o zi, el și-a înștiințat superiorii, timp în care cuplul a fost torturat. Femeia a fost și violată.  Cei doi răpitori au fost condamnați la ani grei de închisoare.

Pe de altă parte, Mihai Vornicu, fost martor în procesul lui Floria, nu e de găsit. În august 2016 el și soția sa, Maria Olarte, au fost dați dispăruți de polițiștii din Williams Lake. Mașina familiei a fost ridicată pe 26 iulie în Williams Lake, la 500 km nord de unde fuseseră văzuți ultima oară.  Cei doi dețineau o proprietate în Likely, 100 km de Williams Lake.

Maria Olarte, Mihai Vornicu și Robert Drăgoescu au dispărut în iulie 2016

Cuplul a fost văzut ultima oară pe 25 iulie 2016. Un al treilea român a fost dat dispărut. Robert Drăgoescu în vârstă de 32 de ani a fost văzut împreună cu cei doi în zona Mission/Maple Ridge cu puțin timp înainte de 25 iulie 2016. Drăgoescu era căutat în Calgary încă din 2012 având emise mai multe mandate pe numele său.

Ancheta continuă

Anul trecut, Floria a fost găsit vinovat de către superiori de insubordonare și comportament necorespunzător pentru că ar fi accesat baza de date a poliției fără a avea motive. Între 2000 și 2006, Floria a accesat de mai bine de 70 de ori baza de date a poliției și ar fi oferit informații confidențiale. Mai mult, el nu ar fi reacționat când a fost înștiințat de două răpiri care avuseseră loc în comunitatea de români.

Ancheta internă împotriva lui Floria pentru alte acuzații este încă în derulare, o decizie finală urmând a fi luată cel mai probabil în iulie. Joi, 29 martie 2018, unul dintre superiorii săi a cerut ca polițistul să fie imediat eliberat din funcție, mai ales că de când este suspendat el continuă să fie plătit.

Jurnaliștii canadieni se miră cum de Floria încă primește salariul, aproape 100.000 de dolari anual. Avocatul polițistului a recunoscut că acesta a greșit, dar susține că clientul său poate fi cel mult retrogradat.

Cum de a fost posibil ca polițistul să fie plătit atât timp și să nu dea pe la muncă? Până acum câteva săptămâni, când o nouă lege a intrat în vigoare, Ontario era singura provincie din Canada în care șefii Poliției nu-și puteau suspenda fără plată subalternii, informează Toronto Sun.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!