Guvernul austriac a fost dat în judecată în legătură cu modul în care a gestionat cazurile de COVID-19 din staţiunea de schi Ischgl, unde la începutul acestui an s-a semnalat un focar de infecţii cu noul coronavirus, care s-a răspândit apoi în Europa, notează miercuri dpa.
Peste 1.000 de persoane din mai multe ţări, care susţin că au fost infectate în staţiunea tiroleză sau în apropierea ei, au mandatat firma de avocatură condusă de Peter Kolba să înceapă o acţiune în instanţă în numele lor, a declarat acesta într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Viena.
Kolba susţine că guvernul austriac şi autorităţile locale au permis continuarea activităţii în mod normal la Ischgl pentru câteva zile la începutul lunii martie, chiar dacă se presupune că ele ştiau că unii turişti contractaseră deja virusul în staţiunea montană austriacă.
De asemenea, avocatul acuză autorităţile că închiderea staţiunii, la jumătatea lunii martie, a fost făcută de mântuială, iar evacuarea haotică a turiştilor din Ischgl a condus la creşterea numărului de cazuri de COVID-19.
Într-o primă etapă, Peter Kolba şi echipa sa de avocaţi au solicitat despăgubiri pentru doi turişti şi un om de afaceri care au fost infectaţi cu noul coronavirus, precum şi pentru familia unui bărbat care a decedat din cauza COVID-19. În acest din urmă caz, familia a solicitat o despăgubire de 100.000 de euro.
Potrivit avocatului Peter Kolba, cancelarul austriac Sebastian Kurz ar trebui să evite acest procese care se anunţă de durată şi să încerce ajungerea la un acord în afara sălii de judecată.
”Noi nu dorim ca această chestiune să dureze zece ani”, a explicat el.
Mulţi dintre turiştii care l-au mandatat pe avocatul Peter Kolba să înceapă acţiunea în justiţie sunt din Germania, Elveţia, Regatul Unit, Olanda şi ţările scandinave.