Skip to content

Elena UDREA și Alina BICA, arestate în Costa Rica. Urmează extrădarea

Elena Udrea şi Alina Bica au fost arestate în Costa Rica după ce poliţia locală a pus în aplicare o cerere a Interpol, informează Autoritatea de Investigaţii Judiciare din Costa Rica.

Membri ai Agenţiei de Investigaţii Judiciare, afiliată la Biroul Naţional Central Interpol Costa Rica, în colaborare cu ofiţeri ai Direcţiei de Informaţii şi Securitate Naţională (DIS), după investigaţii, supraveghere şi monitorizare, au oprit miercuri două femei din România, în vârstă de 44 de ani, la solicitarea autorităţilor române, scrie sursa.

Pentru una dintre femei, cu numele de familie Udrea, s-a primit o notificare roşie în baza de date Interpol pentru infracţiunile de mită şi abuz în serviciu, emise de Interpol Bucureşti. Această femeie a fost arestată pe o arteră publică, în jurul orei 10.00, în sectorul Sabana Oeste.

Pentru cealaltă femeie, cu numele Bica s-a primit o notificare roşie în baza de date Interpol pentru infracţiunile de mită şi corupţie, emise de Interpol Bucureşti. Ea a fost arestată în jurul orei 14:00 pe o arteră publică din sectorul Sabana Este.

Elena Udrea și Alina Bica

Ambele femei au fost plasate sub ordinele unei Curţi Penale din San Jose, pentru cele corespunzătoare.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul “Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă ea a părăsit România, cerând azil politic în Costa Rica.

Elena Udrea a născut pe 20 septembrie, iar avocatul acesteia, Veronel Rădulescu, spunea că nu mai există nicio şansă ca ea să fie extradată, acum că a născut, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecată alături de fostul ministru, Adriean Videanu.

Cele două urmează să fie audiate de către instanţă, judecătorii fiind cei care vor decide şi măsurile ce se impun după, scrie Mediafax.

În momentul în care vor fi audiate de instanţă, este posibil ca acestea să invoce cererile de azil depuse, motiv pentru care judecătorii ar putea să amâne o decizie privind extrădarea.

Tribunalul ar putea însă să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.

https://youtu.be/9hdM3dQCaXA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, preciza în luna iunie că procedura de extrădare din Costa Rica este posibilă, chiar dacă România nu are un tratat bilateral în acest sens.

”Extrădarea este posibilă chiar dacă nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica. (…) Este necesar ca persoana condamnată ce urmează să fie extrădată să fie dată în urmărire internaţională (…) care se dispune de Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, la solicitarea instanţei emitente a mandatului de arestare”, explica Toader.

Potrivit ministrului, România nu are un tratat bilateral cu Republica Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea în această materie poate să aibă loc în temeiul curtoaziei internaţionale, cu asigurarea reciprocităţii sau în baza convenţiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte.

El mai preciza că intervalul de timp în care se poate finaliza procedura de extrădare ţine de legislaţia din Costa Rica.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!