Skip to content

Ce trebuie să facă firmele mici și mijlocii în cazului unui BREXIT fără acord

Comisia Europeană a intensificat activitățile de informare vizând pregătirea întreprinderilor din UE în domeniul vamal pentru scenariul „fără acord”, se arată într-un comunicat al instituției.

Începând cu 18 februarie 2019, Comisia Europeană și-a intensificat activitățile de informare vizând pregătirea întreprinderilor din UE pentru scenariul „fără acord”, în domeniul vamal și al impozitării indirecte, cum ar fi TVA-ul, având în vedere riscul ca Regatul Unit să părăsească UE la data de 30 martie a acestui an fără niciun fel de acord (scenariul „fără acord”).

Campania de informare lansată astăzi face parte din eforturile actuale ale Comisiei de pregătire pentru ieșirea fără acord a Regatului Unit din Uniunea Europeană, în conformitate cu concluziile Consiliului European (articolul 50) din decembrie 2018, care îndeamnă la intensificarea pregătirii pentru toate scenariile.

Rolul acestei campanii este de a contribui la informarea întreprinderilor care doresc să-și mențină schimburile comerciale cu Regatul Unit după 30 martie cu privire la ceea ce trebuie să facă pentru a asigura o tranziție cât mai lină.

O bună pregătire pentru situația în care Regatul Unit ar deveni o țară terță evită producerea unei perturbări semnificative a activității întreprinderilor din UE.

Riscul unui Brexit fără acord este din ce în ce mai mare pe măsură ce data de 29 martie se apropie.

Comisia Europeană și autoritățile vamale naționale depun eforturi considerabile pentru a fi pregătite să introducă verificări și controale ale mărfurilor care circulă între UE și Regatul Unit.

„Este foarte important ca întreprinderile care au relații comerciale cu Regatul Unit să fie în măsură să aplice rapid formalitățile vamale în conformitate cu legislația vamală, care se va aplica încă din prima zi în cazul unui Brexit fără acord”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă,

Comisia Europeană vrea ca mai ales IMM-urile să fie informate.

Pentru a se pregăti pentru scenariul „fără acord” și pentru a menține schimburile comerciale cu Regatul Unit, aceste întreprinderi ar trebui:

Să evalueze dacă dețin capacitățile tehnice și umane necesare aplicării procedurilor și normelor vamale, de exemplu cu privire la „regulile de origine preferențiale” .

Să aibă în vedere obținerea de autorizații și înregistrări vamale pentru a-și facilita activitatea comercială dacă Regatul Unit se află în lanțul lor de aprovizionare.

Să ia legătura cu autoritatea vamală națională pentru a vedea ce măsuri de pregătire pot fi luate.

Au fost puse la dispoziția întreprinderilor o serie de materiale disponibile în toate limbile UE.

Ghidul vamal pentru comercianți poate fi găsit AICI.

Părțile interesate și autoritățile de la nivel național și de la nivelul UE trebuie să se pregătească pentru două scenarii principale posibile:

Dacă acordul de retragere este ratificat înainte de 30 martie 2019, dreptul UE va înceta să se aplice Regatului Unit și în Regatul Unit la 1 ianuarie 2021, adică după o perioadă de tranziție de 21 de luni. Acordul de retragere include posibilitatea unei prelungiri unice a perioadei de tranziție cu până la un an sau doi ani.

Dacă acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioadă de tranziție, iar dreptul UE va înceta să se aplice Regatului Unit și în Regatul Unit începând cu 30 martie 2019. Acesta este scenariul „fără acord” sau „pe marginea prăpastiei”.

Într-un astfel de scenariu „fără acord”, mărfurile care sosesc din Regatul Unit sau pleacă spre Regatul Unit vor fi considerate importuri și, respectiv, exporturi dintr-o „țară terță”.

Aceasta înseamnă că formalitățile și controalele vamale se vor aplica și la import, și la export.

Taxele vamale, TVA și accizele vor fi percepute la import, iar exporturile către Regatul Unit vor fi scutite de TVA.

Este foarte important ca și statele membre să ia măsuri.

Autoritățile naționale au un rol esențial în monitorizarea și gestionarea pregătirilor sectoarelor industriale.

Comisia a purtat discuții tehnice cu statele membre ale UE-27, atât în ceea ce privește aspectele generale legate de gradul de pregătire, cât și măsurile specifice de pregătire sectorială, juridică și administrativă.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!