Skip to content

Frank Timiș, părintele afacerii Roșia Montană, umilit de Burkina Faso

Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională din Paris a decis la începutul lunii martie 2019 că omul de afaceri româno-australian Frank Timiș nu are dreptul la despăgubiri după ce guvernul din Burkina Faso i-a suspendat licența de export pentru mangan.

Mai mult, el trebuie acum să plătească guvernului african cheltuieli de judecată, scrie săptămânalul Jeune Afrique.

Numai pentru avocatul angajat de guvernul din Burkina Faso, Frank Timiș trebuie să plătească 1.000.000 de euro.

Frank Timiș și președintele statului african Burkina Faso (Foto: Newstime Africa)

Vasile Frank Timiş, cunoscut drept “tăticul” afacerii de la Roşia Montană, este un controversat om de afaceri,  condamnat în Australia pentru trafic de droguri.

Am scris despre începuturile afacerii Roșia Montană în 2013 când am explicat cum Gîf Deac, fost ministru secretar de stat în Ministerul Industriilor şi Comerţului, unde răspundea de minerit, a fost numit ambasador al României în Australia în anii ’90.

Aici l-a cunoscut pe Vasile Frank Timiş și l-a recomandat unor oficiali de rang înalt din instituţiile româneşti care aveau ca activitate mineritul.

Așa a ajuns Vasile Frank Timiş să încheie printr-o firmă off-shore un protocol de cooperare cu RAC Deva.

Acest protocol avea ca obiect crearea unei companii mixte care să reexploreze printr-o tehnologie avansată reziduurile aurifere aflate în perimetrul de 12 km pătraţi ai minei Roşia Montană, reziduuri care rezultaseră din exploatările anterioare.

Cu toate că SRI a trimis procurorilor militari sesizări și aceștia au demarat o anchetă în 2003, fostul procuror general Tănase Joița a decis îngroparea dosarului.

Revenind la Burkina Faso, depozitul de mangan de la Tambao este estimat la 55 de milioane de tone.

Afaceristul româno-australian știa că nu poate exploata zăcământul pentru că guvernul burkinez i-a suspendat licența de export în 2015 după ce nu și-a onorat obligațiile contractuale.

S-a dovedit că Frank Timiș nu avea posibilitatea și nici nu a vrut să realizeze infrastructura rutieră și a căii ferate necesare pentru expedierea manganului.

Pe de altă parte, Frank Timiș s-a plâns să guvernul din Burkina Faso i-a pus piedici și a spus Curții că el a investit 150 de milioane de dolari în proiect.

Curtea de Arbitraj nu s-a lăsat impresionată și pe 8 martie a decis că hotărârea guvernului african de a încheia contractul cu Pan African Minerals este validă și justificată.

Frank Timiș, prezentând președinților din Burkina Faso și Coasta de Fildeș proiectul său de cale ferată (Foto: Newstime Africa)

Frank Timiș mai are afaceri cu petrol în Senegal unde este partener cu fratele președintelui țării.

Alte investiții făcute de Timiș în exploatarea resurselor minerale sunt în Sierra Leone, Coasta de Fildes, Gambia, Liberia și Niger.

În 2015, chiar în perioada când i s-a retras licența pentru zăcământul de mangan, în Burkina Faso a fost răpit un cetățean român care lucra ca agent de securitate pentru firma lui Timiș.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!