Skip to content

Inundațiile devastatoare din Germania și Belgia au făcut cel puțin 110 victime. Continuă operațiunile de căutare a dispăruților

Cel puțin 110 persoane au murit în urma inundațiilor devastatoare din vestul Germaniei și Belgiei, au declarat oficialii vineri, în timp ce operațiunile de salvare și căutarea a sute de dispăruți continuă.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier s-a declarat „împietrit” de devastările provocate de inundații și a promis sprijin familiilor celor uciși și localităților care se confruntă cu pagube semnificative.

„La un moment de răscruce, țara noastră stă împreună”, a spus Steinmeier într-o declarație vineri după-amiază. „Este important să fim solidari pentru cei de la care inundația a luat totul”.

Autoritățile din landul german Renania-Palatinat au declarat că 60 de persoane au murit acolo, inclusiv cel puțin nouă rezidenți ai unei structuri de asistență pentru persoane cu dizabilități. În regiunea vecină Renania de Nord-Westfalia, oficialii landului au raportat 43 de decese, dar au avertizat că cifra ar putea crește și mai mult.

Salvatorii s-au grăbit vineri pentru a ajuta oamenii blocați în casele lor din orașul Erftstadt, la sud-vest de Köln. Autoritățile regionale au declarat că mai multe persoane au murit după ce casele lor s-au prăbușit din cauza unei grave alunecări de teren, iar imaginile aeriene arată că efectiv s-a format un crater.

„Am reușit să scoatem 50 de persoane din casele lor aseară”, a spus Frank Rock, șeful administrației locale. „Știm despre 15 persoane care mai trebuie salvate.”

Rock a declarat că autoritățile nu au încă un număr precis privind decesele. „Trebuie să presupunem că, în aceste condiții, unii oameni nu au reușit să scape”, a spus el.

Autoritățile au declarat joi târziu că aproximativ 1.300 de persoane din Germania sunt încă date dispărute, dar au avertizat că cifra ridicată se poate datora duplicării datelor și dificultăților de a ajunge la oameni din cauza drumurilor distruse și a conexiunilor telefonice întrerupte.

Inundațiile fulgerătoare din această săptămână au urmat unor zile de precipitații abundente care au transformat cursurile și străzile în torenți furioși care au măturat mașinile și au provocat prăbușirea caselor în regiune.

Premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a convocat vineri o reuniune de urgență a Cabinetului. Gestionarea dezastrului cauzat de inundații și viituri este văzută pe larg ca un test pentru ambițiile sale de a-i succeda lui Merkel la funcția de cancelar.

Erik Schulz, primarul orașului german Hagen, afectat grav, la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Köln, a declarat că a existat un val de solidaritate din partea altor regiuni și a cetățenilor obișnuiți pentru a-i ajuta pe cei afectați de inundațiile devastatoare.

Într-un bilanț provizoriu, numărul morților din Belgia a crescut la 12, cu încă 5 persoane dispărute, au relatat autoritățile locale și mass-media vineri.

În Belgia, majoritatea victimelor au fost descoperite în jurul orașului Liege, unde ploile au lovit cel mai tare.

Italia a trimis o echipă de ofițeri de protecție civilă și pompieri, precum și bărci de salvare, în Belgia pentru a ajuta la căutarea persoanelor dispărute din inundațiile devastatoare.

Pompierii au postat pe Twitter o fotografie cu o echipă care lucra în Tillf, la sud de Liege, pentru a ajuta la evacuarea locuitorilor unei case de odihnă care au fost prinși de apele în creștere.

Provincia Limburg din sudul Olandei, care a fost, de asemenea, puternic lovită de inundații, salvatorii au îngrămădit saci de nisip pentru a întări o porțiune de dig de-a lungul râului Maas și poliția a ajutat la evacuarea unor cartiere joase.

Premierul interimar Mark Rutte a declarat joi seară că guvernul declară oficial regiunile afectate de inundații drept zonă de dezastru, ceea ce înseamnă că locuitorii și companiile sunt eligibile pentru despăgubiri ale daunelor.

Regele olandez Willem-Alexander a vizitat regiunea joi seară și a numit scenele „sfâșietoare”.

Între timp, precipitațiile susținute în Elveția au făcut ca mai multe râuri și lacuri să iasă din matcă. SRF a raportat că joi o inundație fulgerătoare a măturat mașinile, a inundat subsolurile și a distrus mici poduri în din Schleitheim și Beggingen.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!