După Brexit, britanicii chiar își vor țara înapoi. La aproape patru ani de la ieșirea din UE, guvernul majestății sale Charles al II-lea vrea să securizeze granițele insulei.
Procedura de intrare în Marea Britanie va fi complicată pentru persoanele care nu au nevoie de viză, inclusiv cetățenii UE. Autoritățile din Regatul Unit vor introduce un permis de intrare electronic mumit Electronic Travel Authorisation – ETA, adică Autorizație Electronică de Călătorie.
►►► Intrarea în Marea Britanie, condiționată din 2025 de ETA. Tot ce trebuie să știe românii despre autorizația de 10 £
Permisul ETA va fi introdus treptat. Primii afectați vor fi, din octombrie 2023, călătorii din Qatar. Apoi, din februarie 2024, cei din Bahrain, Iordania, Kuweit, Oman, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Călătorii din SUA, Canada, Australia, Israel, Japonia și Iordania nu sunt nici ei excluși.
Guvernul britanic nu a anunțat încă datele de la care această autorizație va intra în vigoare pentru alte țări, inclusiv statele membre UE, decât cele menționate mai sus, dar se estimează că spre sfârșitul anului 2024. ETA va costa 10 lire, adică 12 euro, și este valabilă pe o perioadă de doi ani de la momentul în care a fost solicitată.
Documentul electronic va trebui cumpărat și pentru copii, părinții sau tutorii urmând să solicite acest permis în numele lor. Autoritățile din Marea Britanie susțin că înregistrarea online sau prin aplicația ETA va dura doar câteva minute. Apoi, solicitanții vor aștepta răspunsul. În mod normal, cererea va fi soluționată în trei zile.
Ce trebuie să știe românii care vor să călătorească în Regatul Unit din momentul în care va fi nevoie de permisul electronic? În primul rând, trebuie să dețină un pașaport digital valabil, să verifice dacă îndeplinesc cerințele ETA, să ofere detalii de bază despre călătorie, adresa de e-mail și să aibă un card bancar de credit sau debit.
Românii au nevoie de ETA pentru turism (activități de agrement și culturale, vizite la familie și prieteni), afaceri (oportunități de investiții, întâlniri de afaceri sau conferințe), studii (studenții din România se pot stabili temporar în Regatul Unit pentru studii de scurtă durată, cu condiția ca cursurile lor să nu dureze mai mult de 6 luni). Cetăţenii români pot călători în Marea Britanie pentru tratament medical privat numai pe termen scurt.
Obținerea ETA este un proces 100% online, românii putând completa formularul din orice loc cu conexiune la internet cu următoarele detalii: nume complet, naţionalitate, data și locul nașterii, numărul pașaportului (cu datele de eliberare și expirare), adresa de e-mail.
În plus, trebuie să răspundă unui chestionar legat de starea de sănătate și securitate. Acestea sunt întrebări standard și se poate răspunde cu da sau nu. Este important să verificați cu atenție răspunsurile pentru erorile pot duce la întârzieri de procesare.
Pentru finalizarea aplicației, va fi achitată taxa de procesare ETA folosind un card de debit sau de credit. Odată ce a fost depus formularul de cerere și a fost achitată taxa, angajații Ministerului de Interne britanic vor analiza cererea. Cum am precizat, procesarea durează până la trei zile lucrătoare.
Solicitanții vor fi înștiințați prin e-mail odată ce ETA a fost aprobată. Cel mai probabil, acest permis electronic va fi unul cu intrări multiple valabil mai mulți ani.În momentul intrării în Regatul Unit, ale cărui granițe vor fi complet digitale până în 2025, românii care au deja ETA acceptat vor trebui doar să-și scaneze pașaportul.
Cei care doresc să șadă mai mult de șase luni pe teritoriul britanic sau călătoresc dintr-un alt motiv decât cele menționate anterior au nevoie de viză. Aceasta poate fi solicitată de la ambasada Marii Britanii la București.