În timp ce PSD și ALDE se luptă cu statul paralel, România este înghițită de gunoaie. Nu există câmp la periferia vreunei localități, albie de râu, sau margine de drum fără deșeuri.
Un raport al Comisiei Europene din septembrie 2018 arată că țara noastră, alături de Malta, Grecia și Cipru sunt statele UE înecate în deșeuri.
În 2016, de exemplu, cele patru țări au reciclat mai puțin de 20% din totalul gunoaielor.
Uniunea Europeană a impus o țintă pentru 2020: reciclarea a 50% din deșeurile totale la nivelul Uniunii.
Malta stă cel mai prost când vine vorba de reciclare. Este considerată regina gunoaielor. Doar 7% dintre deșeuri sunt reciclate, iar 83% ajung la gropile de gunoi.
România secondează Malta. Reciclează doar 13% dintre deșeuri și aruncă la groapă 69% dintre acestea.
Adrian Gibbs, consultant principal al firmei Eunomia care a elaborat raportul pentru Comisia Europeană, a declarat pentru Euronews că România, Grecia și Cipru au probleme. Niciuna dintre aceste țări nu va îndeplini ținta de reciclare stabilită de UE pentru 2020.
Comisia Europeană a elaborat și câteva recomandări pentru ca România să poată recicla cât mai mult din deșeurile pe care le produce.
În 2016, europenii au generat, în medie, 480 kg de deșeuri municipale pe persoană, din care 46 % au fost reciclate sau transformate în compost, în timp ce un sfert au fost duse la depozitele de deșeuri.
Deșeurile municipale reprezintă doar aproximativ 10 % din cantitatea totală de deșeuri generate în UE, dar în același timp constituie unul dintre cele mai complexe fluxuri de gestionat, având în vedere diversitatea compoziției acestora, numărul mare de producători și fragmentarea responsabilităților, se arată în raport.
Deșeurile din construcții și demolări constituie cel mai mare flux de deșeuri din UE, reprezentând peste 800 de milioane de tone pe an, și anume aproximativ 32 % din cantitatea totală de deșeuri generate .
Principalele probleme cu care se confruntă România sunt:
Serviciul de colectare separată a deșeurilor, inclusiv a celor biologice, nu este pus în practică în suficientă măsură;
Nu există suficiente stimulente economice pentru a renunța la aruncarea deșeurilor;
Lipsește în continuare infrastructura necesară;
Implicarea cetățenilor în colectarea separată este foarte scăzută.
România a fost condamnată în octombrie 2018 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a închis și reabilitat gropile de gunoi până în iulie 2009, conform unei directive UE.