Skip to content

Orchestră ostilă, dezmembrată prin metode combinative ale Securității

Membrii unei formații care cânta într-un local din Craiova au ajuns să se dușmănească reciproc în urma unei intervenții combinative a Securității Dolj.

Într-o notă din ianuarie 1985 a Securității Dolj, Compartimentul Cercetări Penale, conducerea era înștiințată  despre activitățile de prevenire întreprinse în semestrul II al anului 1984.

Cristinel Piculeață în vârstă de 33 de ani, Paul Negoiță de 32, Dragoș Preduț de 24 și Haralambie Teodorescu de 27 erau muzicanți instrumentiști care compuneau orchestra unui local din Craiova.

Tinerii au fost semnalați informativ că, în timp ce interpretează vocal unele melodii ale unor compozitori români,  schimbă intenționat anumite texte și le înlocuiesc cu un „conținut necorespunzător, de denigrare și chiar ostil”.

CITIȚI ȘI: Securitatea despre Marin Preda: Cercuri naționaliste evreiești au dezlănțuit o acțiune de influență negativă

Securiștii au trecut la documentarea cazului și au verificat în întregime informațiile, așa cum reiese din raportul menționat anterior.

În timpul anchetei, membrii formației și-au recunoscut faptele, au fost avertizați pe linia organelor de Securitate și sancționați contravențional de Miliție.

Ca urmare a acțiunilor ulterioare ale securiștilor, muzicanții au ajuns să se urască reciproc.

„În scopul destrămării anturajului respectiv, am întreprins măsuri combinative, care au condus la dezmembrarea formației respective, astfel că în prezent cei în cauză se dușmănesc reciproc.”

Fostă șefă a Curții Supreme, sancționată pentru dispariția a 21 de dosare penale

Sute de tone de deșeuri toxice aduse de Securitate din Occident, folosite în construcții

Vaccinul antigripal din Uniunea Sovietică, scump și cu efecte dezastruoase pentru români