Membrii unei formații care cânta într-un local din Craiova au ajuns să se dușmănească reciproc în urma unei intervenții combinative a Securității Dolj.

Într-o notă din ianuarie 1985 a Securității Dolj, Compartimentul Cercetări Penale, conducerea era înștiințată  despre activitățile de prevenire întreprinse în semestrul II al anului 1984.

Cristinel Piculeață în vârstă de 33 de ani, Paul Negoiță de 32, Dragoș Preduț de 24 și Haralambie Teodorescu de 27 erau muzicanți instrumentiști care compuneau orchestra unui local din Craiova.

Tinerii au fost semnalați informativ că, în timp ce interpretează vocal unele melodii ale unor compozitori români,  schimbă intenționat anumite texte și le înlocuiesc cu un „conținut necorespunzător, de denigrare și chiar ostil”.

CITIȚI ȘI: Securitatea despre Marin Preda: Cercuri naționaliste evreiești au dezlănțuit o acțiune de influență negativă

Securiștii au trecut la documentarea cazului și au verificat în întregime informațiile, așa cum reiese din raportul menționat anterior.

În timpul anchetei, membrii formației și-au recunoscut faptele, au fost avertizați pe linia organelor de Securitate și sancționați contravențional de Miliție.

Ca urmare a acțiunilor ulterioare ale securiștilor, muzicanții au ajuns să se urască reciproc.

„În scopul destrămării anturajului respectiv, am întreprins măsuri combinative, care au condus la dezmembrarea formației respective, astfel că în prezent cei în cauză se dușmănesc reciproc.”

Fostă șefă a Curții Supreme, sancționată pentru dispariția a 21 de dosare penale

Sute de tone de deșeuri toxice aduse de Securitate din Occident, folosite în construcții

Vaccinul antigripal din Uniunea Sovietică, scump și cu efecte dezastruoase pentru români

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.