Skip to content

Băutura responsabilă de apariția a șase tipuri de cancer

Cancerul poate fi direct legat de ceea ce mănâncă sau bea o persoană. Oncologii par să fi ajuns la o concluzie unanimă, potrivit unei publicații franceze de specialitate: o băutură este responsabilă de apariția a șase forme de cancer. 20% dintre cancere sunt legate de alimentație și de factori metabolici.

Oncologul Dr. Alain Toledano, președintele Institutului Rafaël, un centru european de medicină integrativă care sprijină pacienții în timpul și după un cancer, a arătat cine sunt vinovații din alimentație. El este fostul șef al departamentului de Oncologie și Medicină al Spitalului American din Paris. În 2018, a fondat Institutul Rafaël, primul centru european de medicină integrativă. În 2021, a devenit directorul Catedrei de Cercetare în Sănătate Integrativă la CNAM (Conservatorul Național de Arte și Meserii).

Carnea roșie și procesată, dar și alcoolul, sunt asociate cu un risc crescut de cancere colorectale, de stomac și altele. Adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate poate reduce riscul de cancer, dar nu garantează o protecție totală.

S-a demonstrat că o dietă variată și echilibrată, care pune accentul pe alimente vegetale bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale, poate reduce riscul de a dezvolta cancer.

„Știm că alimentația influențează obezitatea și că obezitatea influențează apariția cancerelor din motive metabolice. Toate studiile arată acest lucru”, potrivit dr. Toledano. Care sunt cancerele direct legate de alimentație? Carnea roșie, cum ar fi vita, porcul, căprioara și mielul, este asociată cu apariția cancerului colorectal.
BELGIA: Înghețată retrasă de la vânzare. Conține un compus cancerigen

„Nutriționiștii de la MD Anderson recomandă o dietă bazată în mare parte pe plante. Legumele, cerealele integrale, fasolea, fructele, nucile și semințele ar trebui să reprezinte două treimi din ceea ce consumați, iar proteinele animale slabe și produsele lactate, restul de o treime”, a explicat Dr. Toledano.

MD Anderson Cancer Center aparține Universității din Texas și este axat pe cercetare, prevenție și tratamentul cancerelor. Nutriționiștii recomandă, de asemenea, consumul a mai puțin de 500 g pe săptămână de carne roșie.

Carnea procesată cuprinde o categorie de carne care implică un risc crescut de cancer. Este definită ca orice carne care a fost conservată sau care a suferit modificări de formă și aromă. Acest lucru include majoritatea tipurilor de carne găsite la tejgheaua de mezeluri: crenvurști, șuncă, bacon sau cârnați. Acestea sunt conservate cel mai adesea cu ajutorul nitraților și nitriților care pot crește riscul de cancere colorectale și de stomac.

„Există multe discuții despre riscurile și beneficiile consumului de alcool. Dar medicii oncologi sunt unanim de acord. Alcoolul este asociat cu un risc crescut de mai multe boli, inclusiv cancer de stomac, colorectal, esofag, ficat, pancreas și sân”, a precizat dr. Toledano. Alcoolul provoacă în timp daune țesuturilor, ceea ce poate duce la modificări ale ADN-ului celular și la un risc crescut de cancer.
Stresul cronic favorizează apariția cancerului de sân

Alimentele și băuturile ultraprocesate sunt indirect legate de riscul de cancer din cauza nivelurilor crescute de zahăr și sodiu, ceea înseamnă obezitate. Produsele cu zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali sunt indirect legate de cancer.

Nu există o dietă care să garanteze că nu va apărea cancerul, dar o alimentație sănătoasă și echilibrată poate reduce riscul. O alimentație sănătoasă și echilibrată înseamnă consumul de fructe și legume, multe cereale integrale, inclusiv paste integrale și pâine integrală, și surse mai sănătoase de proteine, cum ar fi puiul proaspăt, peștele sau leguminoasele, inclusiv lintea și fasolea.

Studiile au arătat că postul reduce riscul de cancer sau îmbunătățește capacitatea de a-l combate datorită schimbărilor în metabolismul celulelor canceroase și îmbunătățirii eficienței medicamentelor anticancerigene. Cu toate acestea, cercetările pe această temă sunt puține, la fel și dovezile clinice care implică oameni.

Studiile privind impactul potențial asupra tratamentului cancerului al diferitelor forme de post sau restricție calorică, inclusiv posibilitatea de a reduce efectele secundare, au fost limitate. Adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate poate reduce riscul de cancer, dar nu garantează o protecție totală.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!