Senatul a adoptat tacit pe 16 septembrie 2019 iniţiativa legislativă prin care şoferii pot alege perioada de suspendare a permisului auto, scrie Mediafax.
Adoptarea tacită a unui proiect de lege de prima cameră sesizată, în acest caz Senatul, înseamnă că termenul prevăzut pentru dezbateri a fost depășit, legea nu a fost votată și ca urmare proiectul de lege este trimis către camera decizională, în acest caz Camera Deputaților.
În general, prin Parlamentul României sunt adoptate tacit proiecte legislative controversate.
Propunerea legislativă prevede că șoferii pot alege într-un interval de un an de la data contravenţiei perioada în care li se poate suspenda permisul.
Excepție fac „faptele deosebit de grave care reprezintă pericol social, fiind săvârșite cu vinovăție și care sunt prezentate de legea penală și sunt pedepsite de aceasta – infracțiuni”, se arată în expunerea de motive.
Inițiatorii acestei legi depuse la Senat în martie 2019 sunt deputații ALDE Ştefan-Alexandru Băişanu și Adrian Mocanu, primul fiind de părere că la nivel național există o mare problemă legată de suspendarea permiselor de conducere.
Cei doi consideră că „vin astfel în ajutorul șoferilor profesioniști și nu numai care se aleg cu suspendarea permisului de conducere iar pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulație nu mai pot lucra și rămân fără pâine”.
Un truc ieftin care arată nemernicia unora dintre parlamentari.
Conform Radio Europa Liberă, atât Băișanu, cât și Mocanu aveau permisele suspendate când au conceput legea.
Polițiștii din Vrancea i-au reținut permisul de conducere lui Băișanu pentru trei luni după ce a fost prins circulând cu 117 km pe oră în localitate. El a contestat contravenția, dar a pierdut definitiv procesul.
Adrian Mocanu avea și el permisul suspendat după ce a lovit o fată pe trecerea de pietoni în Buzău.
Consiliul Economic și Social a dat un aviz nefavorabil argumentând că autorii ar fi trebuit să solicite modificarea legislației privind circulația pe drumurile publice, nu să propună o altă lege.
Și Consiliul Legislativ a avizat nefavorabil acest proiect legislativ explicând lacunele de care au dat dovadă cei doi deputați ALDE atunci când l-au conceput.
Guvernul nu a susținut acest proiect de lege pentru că este neclar, normele juridice trebuind să fie concise și explicite.
Mai mult, Guvernul consideră că prin adoptarea acestei legi nu s-ar mai realiza scopul educativ și preventiv al sancțiunii contravenționale.
Comisia pentru Drepturile Omului a hotărât cu majoritate de voturi să adopte un aviz nefavorabil.