Skip to content

UE exportă tot mai mult plastic, sticlă și hârtie

UE exportă tot mai mult plastic, sticlă și hârtie

Exporturile UE de materiale reciclabile au crescut semnificativ în 2023 față de anul precedent, conform EUROSTAT. Țările în care se trimit aceste materiale reciclabile diferă în funcție de produs.

În 2023, UE a exportat 8,5 milioane de tone de produse reciclabile (hârtie, plastic și sticlă) către țări din afara blocului comunitar, în creștere cu 34% față de 2022  când au fost 6,4 milioane de tone. Pe de altă parte, importurile au scăzut cu 19%, la 3,2 milioane de tone, față de 4,0 milioane de tone în 2022.

Hârtia a fost cel mai exportat produs reciclabil în 2023, reprezentând 81,6% din exporturi (7,0 milioane de tone), urmată de plastic (15,6%; 1,3 milioane de tone) și sticlă (2,8%; 0,2 milioane de tone). În același an, 1,7 milioane de tone de hârtie au fost importate, reprezentând mai mult de jumătate (51,2%) din toate produsele reciclabile importate. A doua cea mai mare categorie de import a fost sticla (25,4%; 0,8 milioane de tone), urmată de plastic (23,4% și 0,7 milioane de tone).

Principalele destinații de export pentru hârtia reciclabilă au fost în 2023: India (32% din totalul exporturilor de hârtie extra-UE), urmată de Indonezia (17%) și Vietnam (13%). În ceea ce privește exporturile de plastic reciclabil, Turcia a fost cea mai mare destinație (22% din totalul exporturilor de plastic extra-UE), urmată de Malaezia (21%) și Indonezia (19%).

În 2023, sticla reciclabilă a fost exportată din UE în principal către Regatul Unit (39% din totalul exporturilor de sticlă extra-UE), Moldova (10%) și Turcia (9%). Principalul furnizor de produse reciclabile pentru UE a fost Regatul Unit care a trimis în blocul comunitar 31% din totalul importurilor de hârtie, 47% din cele de plastic și 36% din importurile de sticlă.

Al doilea cel mai mare furnizor de hârtie reciclabilă au fost Statele Unite (29% din importurile de hârtie extra-UE), urmate de Elveția (18%). Importurile de plastic reciclabil au provenit, de asemenea, din Statele Unite (8%), urmate de Norvegia (7%). Al doilea cel mai mare furnizor de sticlă reciclabilă au fost tot Statele Unite (29%), urmate de Elveția (12%).

UE exportă mai multe produse reciclabile decât importă. Astfel, anul trecut a 2023, UE a importat 1.650.000 tone de hârtie reciclabilă, 754.000 tone de plastic reciclabil și 817.000 tone de sticlă reciclabilă. După cum se observă din figura de mai jos, exporturile de hârtie reciclabilă (6.956.000 tone) și plastic reciclabil (1.327.000 tone) au fost mult mai mari decât importurile. În schimb, exporturile de sticlă reciclabilă (243.000 tone) au fost mai mici decât importurile.

Datele UE sunt preluate din baza de date COMEXT a Eurostat, sursa de referință pentru comerțul internațional cu bunuri. COMEXT oferă acces atât la date recente, cât și istorice din statele membre ale UE, dar și la statistici dintr-un număr semnificativ de țări terțe.

Datele sunt colectate de autoritățile naționale competente din statele membre și sunt compilate conform unei metodologii armonizate stabilite prin reglementări UE, înainte de a fi transmise la Eurostat. Pentru comerțul extra-UE, informațiile statistice sunt furnizate în principal de comercianți pe baza declarațiilor vamale.
Afaceri puturoase cu deșeuri verzi

Datele UE sunt compilate conform ghidurilor comunitare și pot, prin urmare, să difere de datele naționale publicate de statele membre. Statisticile referitoare la comerțul extra-UE sunt calculate ca suma schimburilor comerciale ale fiecăruia dintre cele 27 de state membre ale UE cu țări din afara Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, UE este considerată ca o entitate comercială unică, iar fluxurile comerciale sunt măsurate în raport cu intrările și ieșirile din această zonă, fără a se lua în calcul schimburile interne.

Conform conceptelor și definițiilor UE, statisticile privind comerțul extra-UE (comerțul dintre statele membre UE și țări non-UE) nu includ tranzacțiile care implică bunuri aflate în tranzit, plasate într-un depozit vamal sau admise temporar (pentru târguri comerciale, expoziții temporare, teste, etc.). Aceasta este denumită „comerț special”. Partenerul este țara de destinație finală pentru exporturi și țara de origine pentru importuri.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!