Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au folosit, în timpul unei urmăriri spectaculoase pe mare, armamentul de pe navele din dotare pentru a opri un pescador turcesc aflat la braconat de calcan în Marea Neagră.
În data de 20 mai 2019, ora 06.50, cu ajutorul sistemului SCOMAR a fost observată la aproximativ 52 de mile marine est de localitatea Costineşti o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.
Imediat, nava MAI 2112 a plecat în urmărirea ambarcaţiunii care a fost identificată ulterior ca fiind un pescador cu pavilion Turcia, inscripţionat „BABA SENOL”.
Sistemul Complex de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra (SCOMAR) este un sistem operativ de supraveghere care permite detectarea timpurie, urmărirea, recunoașterea și identificarea navelor ce desfășoara activități ilegale de trafic la Marea Neagră.
SCOMAR furnizează, printre altele, și imagini clare de la suprafața apei pe o distanță de până la 100 de mile marine.
În timpul manevrelor de urmărire, polițiștii de frontieră au somat pescadorul turcesc, dar comandantul acestuia nu s-a oprit.
De aceea, s-a folosit gradual armamentul de la bordul navei, fiind efectuat foc de avertisment în condiţiile legii, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.
În sprijinul navei care a interceptat pescadorul au mai venit alte două ambarcațiuni din cadrul Gărzii de Coastă.
În jurul orei 14.40 s-a reuşit oprirea navei turcești.
Când echipajul pescadorului a fost transferat la bordul uneia dintre navele Poliției de Frontieră s-a constatat faptul că trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale provocate de ricoşeul gloanţelor la contactul cu suprafaţa apei.
Doi erau răniți la picioare, iar al treile la șold, așa că li s-a acordat primul ajutor.
În momentul acostării în Portul Mangalia, au fost preluați de către Serviciul de Ambulanță Județean Constanța – substația Mangalia și transportați la un spital.
Pescadorul turcesc s-a scufundat din cauza supraîncărcării cu unelte de pescuit şi peşte, precum şi a manevrelor bruşte efectuate pentru a evita abordarea de către navele Gărzii de Coastă.
Pe timpul desfăşurării operaţiunii, Poliţia de Frontieră a beneficiat de sprijinul aerian al unei aeronave de supraveghere.
Comandantul pescadorului turcesc este cercetat în stare de arest preventiv.
Tribunalul Constanța a decis arestarea pentru 30 de zile a acestuia.
DAEA: „Românii mănâncă astăzi mai puţin peşte decât cormoranii”
Alți șase membri ai echipajului au fost preluați de Inspectoratului General pentru Imigrări.
Toți sunt pentru săvârşirea infracţiunilor de pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie, pescuit ilegal și pescuit neraportat al calcanului, pescuit comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit.
Procurorii îi anchetează și pentru distrugerea sau avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător.