Skip to content

Infractorii români condamnați în Elveția ar putea face pușcărie în România

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus în timpul unei întâlniri cu un judecător elvețian ca românii condamnați în Elveția să își ispășească pedeapsa în România. Propunerea a fost salutată în Țara Cantoanelor.

Postul public de televiziune SRF a publicat un material din care reiese că numărul românilor fără reședință în Elveția este peste media altor naționalități în ceea ce privește infracțiunile. Cel mai adesea, ei vin în grupuri din Franța și sparg case.

Conform statisticilor poliției, în 2017, în Elveția au comis infracțiuni 1.877 români, 1.419 francezi, 733 italieni, 713 nemți și 692 algerieni care nu aveau reședință. Statistica nu indică și ce infracțiuni au comis aceștia.

Și în prezent românii pot fi trimiși din Elveția în România, dar asta se întâmplă foarte rar, aproximativ două cazuri pe an. Un astfel de transfer înseamnă timp pierdut cu documente, cu traduceri și durează aproape șase luni. De aceea, sistemul poate funcționa doar pentru cei condamnați la pedepse mari.

O altă metodă de a ține departe infractorii turiști, cum sunt denumiți, este educația. Judecătorul Michael Derrer de la Tribunalul din Rheinfeld, cantonul Aargau, crede că infracțiunile de acest gen pot scădea în Elveția dacă se va face o campanie în școlile românești și pe internet. Aceasta, pentru că mulți români se miră de pedepsele mari din Elveția.

Tudorel Toader, stânga, s-a întâlnit cu Michael Derrer la București – Captură video SRF

Judecătorul Derrer, cel care s-a întâlnit cu ministrul român al Justiției, vorbește fluent limba română și traduce în timpul interogatoriilor. Și-a dat seama că mulți infractori nu știu că pedepsele sunt mari în Elveția și că prin măsuri adecvate flagelul poate fi combătut.

Într-un reportaj din 11 aprilie 2018 SRF l-a intervievat pe Derrer care a declarat din nou că mulți români sunt surprinși de strictețea legilor elvețiene. Un caz pe care Derrer l-a urmărit îndeaproape s-a judecat în regim de urgență la Tribunalul din Solothurn.

Naivi grăbiți

Patru români au fost arestați pentru un furt dintr-un supermarket. Unul dintre cei patru care apar în documentele curții din 3 ianuarie 2018 este George Cătălin Tuglea, de 26 de ani, din Borănești, județul Ialomița, nu departe de Urziceni. Tuglea nu avea reședință în Elveția, deci era considerat turist, atunci când a fost arestat pentru furt calificat în grup dintr-un magazin Coop.

În discuția cu judecătorul Derrer și cu jurnaliștii elvețieni, Tuglea a explicat că a devenit infractor fără să vrea. Împreună cu ceilalți trei au încărcat produsele în căruciorul de cumpărături, dar unul dintre ei a plecat din magazin fără să plătească. „Din cauza lui am pățit-o toți”, a declarat Tuglea.

Șefa magazinului a încercat să-i oprească, a fugit după ei în parcare, dar românii i-au râs în nas și au plecat cu mașina. Avocatul lui Tuglea a spus că nu se pune problema unei bande organizate de hoți, cei patru fiind doar „niște naivi grăbiți”.

La trei luni de la demararea anchetei Tuglea (foto sus) a fost expulzat și a primit interdicție în Elveția. După ce a fost deportat, Tuglea s-a întors la Borănești și atunci când judecătorul Derrer l-a vizitat în sat nu a fost încântat de revedere. Mai ales că era și filmat.

I-a explicat judecătorului că îi este rușine și că nu trebuie să știe nimeni din sat că a stat după gratii în Elveția. Într-un final, Tuglea a acceptat să fie intervievat într-una dintre cele trei case pe care le are. Mașini, tot trei. Se gândește că ar fi putut avea o slujbă bună în Țara Cantoanelor pentru că toată lumea îi zicea să meargă acolo. Derrer consideră că Tuglea reprezintă exact oamenii cărora li se va adresa campania sa, cei care devin infractori fără voie.

Tuglea și Derrer s-au reîntâlnit la Borănești – Captură video SRF

Pe de altă parte, polițiștii elvețieni sunt sceptici. Cei mai mulți români care operează în Elveția fură din case și sunt organizați pe principii mafiote. Beat Krattiger, șeful compartimentului de Siguranță și ordine publică al Poliției din Basel, el însuși o victimă a spargerilor de locuințe, spune că cei mai mulți dintre hoții români au vârste între 20 și 30 de ani.

Judecătorul Michael Derrer a explicat pentru NewsRomania ce înseamnă infractor fără voie. „Pentru mine este evident că fiecare persoană care fură, știe ce face. Dar unii dintre infractorii tineri nu își dau seama că sunt folosiți de către infractorii profeșioniști și ispitiți cu promisiuni și informații false despre consecințele actelor infracționale în străinătate. În așa fel, a fura poate părea tinerilor ca o opțiune reală pentru a câștiga bani”.

În campania pe care a demarat-o, magistratul elvețian vrea să îi convingă pe acești infractori tineri că mai devreme sau mai târziu vor regreta acest pas. De aceea, judecătorul Derrer consideră că acestora trebuie să li explice riscurile la care se expun înainte să înceapă viața infracțională.

 

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!