Claas Relotius este un jurnalist recunoscut pe plan internațional, fiind câștigătorul câtorva premii.
El a admis în urma dezvăluirilor unui coleg că a fabricat articole timp de mai mulți ani.
Der Spiegel, pentru care jurnalistul a lucrat, și-a cerut astăzi, 20 decembrie 2018, scuze publicului și a admis că a fost comisă o fraudă jurnalistică la scară mare.
Relotius a inventat articole și personaje în cel puțin 14 dintre cele 60 de articole pe care le-a publicat în Der Spiegel, scrie The Guardian.
Este posibil ca acesta să fi inventat articole și pentru alte publicații cu care a cooperat.
În urma scandalului, jurnalistul în vârstă de 33 de ani a demisionat. El a fost premiat pentru articolele sale, în 2014 primid titlul de Jurnalistul Anului din partea CNN.
La începutul lui decembrie 2018, Relotius a primit aceeași distincție în Germania pentru un articol despre un băiat din Siria.
Frauda jurnalistică a lui Relotius a fost dezvăluită de un coleg cu care a lucrat la un articol de-a lungul frontierei dintre SUA și Mexic.
Juan Moreno și-a dat seama că unele detalii din articol erau ciudate, mai ales că îl bănuia de ceva timp pe Relotius că inventează povești.
Moreno s-a decis să găsească două dintre sursele pe care Relotius le-a menționat în articolul care a fost publicat în noiembrie 2018.
Ambele persoane au negat că ar fi discutat cu Relotius.
Alte articole care conțineau invenții au fost despre un prizonier din Yemen aflat la Guantanamo Bay și despre Colin Kaepernick, cunoscut jucător de fotbal american.
Der Spiegel, cunoscută pentru articolele sale de investigație, a mai admis că este cel mai negru episod din istoria de 70 de ani a publicației.
O comisie se va întruni pentru a analiza toate articolele lui Relotius.
Pe de altă parte, publicația și-a mai cerut scuze și pentru faptul că nu l-a crezut pe Moreno de la început.
Acesta lucra pentru Der Spiegel din 2007 și și-a riscat slujba când le-a spus colegilor că Relotius este un mincinos.
Șefii lui au crezut că este vorba de o răzbunare și timp de aproape o lună Moreno a trecut printr-un calvar.
Relotius nu a recunoscut nimic, dar apoi a admis că „este bolnav și are nevoie de ajutor”.
„Mi-a fost frică de eșec. Presiunea de nu eșua a devenit tot mai mare pe măsură ce am devenit tot mai cunoscut”, i-a spus jurnalistul unui șef în timpul anchetei interne a Der Spiegel.
Publicația încearcă să-și salveze reputația în urma acestui scandal.
Fraude similare au fost comise de jurnalişti precum Jayson Blair, de la The New York Times, Christopher Newton, de la The Associated Press, şi Janet Cooke, al cărei articol fals, publicat în 1980, despre un copil dependent de heroină, a adus publicaţiei The Washington Post un premiu Pulitzer.