Parlamentul European se află în perioada 12 – 15 noiembrie în sesiune plenară.
Astăzi, 13 noiembrie, va fi supusă votului Rezoluția Parlamentului European referitoare la statul de drept în România.
Votul va începe la ora 13.00, ora României, această rezoluție fiind a noua pe lista de vot din cele zece chestiuni ce vor fi supuse votului.
În document se menționează că Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei – GRECO și-a exprimat într-un raport din aprilie 2018 îngrijoarea privind legile justiției adoptate de Parlamentul României.
„GRECO pune sub semnul întrebării procesul legislativ, exprimă temeri cu privire la independența judiciară și lasă să se înțeleagă că ar fi avut loc o încălcare implicită a standardelor în materie de combatere a corupției”, se precizează în Rezoluție.
Mai mult, Comisia de la Veneția a observat în concluzie că cele trei proiecte de lege conțin aspecte importante care ar putea conduce la exercitarea de presiuni asupra judecătorilor și procurorilor și ar putea, în cele din urmă, să submineze independența sistemului judiciar ceea ce ar putea afecta negativ lupta împotriva corupției.
Comisia de la Veneția a constatat că multe dintre modificări „vor afecta grav eficacitatea sistemului de justiție penală din România în combaterea diferitelor forme de infracționalitate, inclusiv infracțiuni legate de corupție, infracțiuni de violență și criminalitatea organizată”.
Aceeași Comisiaede la Veneția crede că „este necesară o revizuire amănunțită a normelor juridice privind controlul serviciilor de informații din cauza pretinsei implicări a acestuia în sistemul judiciar.
Pe 19 iulie 2018, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la faptul că România nu a transpus în dreptul intern cea de-a patra Directivă privind combaterea spălării banilor.
Pe 24 octombrie 2018, Parlamentul României a adoptat „proiectul de lege privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului” după o repetare îndoielnică a votului, se arată în documentul Rezoluției.
În același document se mai face referire la intervenția violentă a autorităților în timpul protestelor din 10 august 2018.
Acțiunea în forță a Jandarmeriei „a trezit preocupări serioase cu privire la proporționalitatea utilizării forței și la încălcarea drepturilor fundamentale ale protestatarilor”.
Prin această Rezoluție este condamnată intervenția violentă și disproporționată în timpul protestelor de la București din august 2018.
Pe de altă parte, autoritățile din România sunt îndemnate „să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție”.
La nivelul UE există o profundă îngrijorare față de restricțiile politice aplicate libertății presei în România și față de propunerile legislative care ar incrimina denigrarea României în străinătate și ar reintroduce defăimarea în Codul Penal.
În cazul în care această rezoluție va fi votată Parlamentul și Guvernul României ar trebui să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția și să se abțină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept.
Comisia Europeană va trebui, în calitatea sa de gardian al tratatelor, să monitorizeze acțiunile întreprinse de autoritățile române pe baza recomandărilor, continuând să ofere sprijin complet României.