Skip to content

AMSTERDAM: Trei români, luați la bătaie de zece olandezi, sunt judecați pentru omor

În data de 9 iulie 2018 la Tribunalul din Amsterdam a avut loc primul termen de judecată într-un dosar în care trei români sunt acuzați că au omorât un olandez în timpul unei altercații.

Zece prieteni din Voorthuizen, o localitate aflată la vreo 60 de km de Amsterdam, au decis să sărbătorească petrecerea burlacilor în Cartierul Roșu din Amsterdam. Evert Vermeer, unul dintre ei, urma să se căsătorească.

În drum spre Amsterdam au consumat în mașină o ladă de bere, apoi încă una și o sticlă de Bacardi când au ajuns. La Bananebar, un club din zona fierbinte a Amsterdamului, au băut gratis.

Era sâmbătă seara, 3 septembrie 2016. La un moment dat, un român s-a lovit cu umărul fără să vrea de unul dintre olandezi. Și de aici a pornit scandalul care s-a încheiat cu decesul unui bărbat în vârstă de 32 de ani, Robert Gerritsen.

Cartierul Roșu din Amsterdam

Acesta avea, în momentul scandalului, o alcoolemie de 1,9 la mie în sânge, conform judecătorului. Prietenii răposatului susțin că nu au băut mai mult de opt beri fiecare.

Inițial, poliția a considerat că Gerritsen a vrut să intervină într-o altercație pentru a calma niște scandalagii, dar după vizionarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere s-a dovedit că nu era așa.

Olandezii au declarat anchetatorilor că ei au vrut să aplaneze un conflict între cei trei români și un grup de necunoscuți. Procurorii nu au găsit dovezi în acest sens, au precizat că lucrurile nu au stat deloc așa și au decis să-i trimită în judecată pe cinci dintre olandezii care au participat la încăierare.

Aceste declarații l-au înfuriat pe tatăl victimei care spune că fiul său nu era deloc un bătăuș. Pe de altă parte, anchetatorii susțin că Robert Gerritsen a fost activ implicat în bătaie. Mai mult, cinci dintre membrii grupului au fost trimiși în judecată pentru comiterea de violențe în public. Ei vor fi judecați în zilele următoare.

Mircea M. și Ștefănel M. sunt frați și împreună cu Mircea Valentin D. locuiau în Amsterdam. Se duceau spre casă când a început scandalul. Cei trei au fost arestați în Bruxelles la o lună de la bătaie.

Mircea are 22 de ani, fratele său 29 , iar Mircea Valentin, 23. Doar primii doi au fost prezenți astăzi, 9 iulie, la proces. Ei au spus judecătorilor că și ei băuseră două sau trei beri, dar comportamentul nu le-a fost influențat de această cantitate de alcool, iar bătaia a început accidental, după ce Ștefănel îl atinsese pe unul dintre olandezi.

Aceștia i-au cerut socoteală. „Am tot spus că îmi pare rău, dar nu voiau să înțeleagă”, a declarat Ștefănel M. magistraților. Mircea a spus că a auzit ceva strigături și l-a văzut pe fratele său întins pe asfalt. „Am început să-i împing pe băieți, să-l lase în pace. Nu m-au înțeles și au sărit la bătaie. Erau mai mulți și ne-au copleșit”, a explicat el judecătorilor.

Imediat după bătaie, până ca poliția să vizioneze imaginile video, atacatorii au fost considerați trei est-europeni descriși astfel: unul dintre ei avea 1,65 m, aproximativ 30 de ani, păr negru și creastă, era slab și avea un tricou colorat și blugi negri; al doilea era musculos, 1.70 m și părul blond închis și tuns foarte scurt; al treilea avea 1.80 m și păr negru, scurt.

Poliția din Amsterdam a mobilizat 25 de ofițeri pentru anchetarea cazului pentru că unul dintre olandezi a decedat la spital a doua zi din cauza unei hemoragii cerebrale. Polițiștii au interogat mulți martori și au vizualizat imaginile surprinse de camerele de supravegehere. Acestea au arătat că olandezii i-au atacat violent pe cei trei români timp de zece minute cât timp a durat bătaia.

La proces, prietenii lui Gerritsen au explicat judecătorilor că ei doar s-au apărat. Harrie Vermeer, unul dintre ei a fost aruncat în canalul navigabil care trece prin mijlocul Cartierului Roșu. Când a ieșit l-a văzut pe Robert Gerritsen căzut pe asflat. „Totul era haotic. Nu cred că am lovit pe cineva, dar nu pot spune cu certitudine ce s-a întâmplat”, a spus el judecătorilor.

Harrie Vermeer și-a pierdut mai mulți dinți în încăierare (foto: facebook)

Pe de altă parte, și românii susțin că s-au apărat, mai ales că erau în inferioritate numerică. Mircea și Ștefănel au declarat în fața instanței că ei au încercat să fugă, dar olandezii i-au urmărit și i-au luat din nou la bătaie lângă podul Bosshardt.

Mircea M. a povestit magistraților că era în drum spre casă împreună cu fratele său și cu un prieten când s-a iscat scandalul. „Fratele meu era întins pe asfalt și era bătut de câțiva indivizi. I-am împins, să-l ajut, dar ei ne-au atacat și m-au aruncat în apă. Am încercat să ne apărăm. Eram aproape inconștient și sângeram”.

Ștefănel M. a declarat că s-a rugat de olandezi să se oprească și le-a spus că îi pare rău. „Am fugit ca să scăpăm, dar ne-au urmărit și ne-au copleșit. Am fost bătuți, mi-am pierdut cunoștința. Am încercat să mă apăr, nu am atacat niciodată pe nimeni”, a fost pledoaria sa.

Pe de altă parte, după ce a fost arestat, Marian-Valentin D a spus polițiștilor că el crede că scandalul a pornit din cauza muzicii pe care o asculta și că a lovit cu pumnii doi dintre ei. „Ei erau doi sau trei împotriva mea. Ștefănel căzuse în apă. Am încercat să fug, dar au fugit după mine”.

Tom B. are 32 de ani, a practicat kickbox și este acum judecat pentru că i-a luat pe români la bătaie. Ceilalți olandezi trimiși în judecată sunt Thonie R., de 29 de ani, și cei trei frați Vermeer: Bart, 20 de ani, Harrie, 27, și viitorul mire Evert, 31 de ani.

Robert Gerritsen a fost luat cu salvarea (Foto Inter Visual Studio/Lorenzo Derksen)

Tom a povestit anchetatorilor că totul s-a petrecut foarte repede, că și-a ajutat prietenii și nu știe cum s-a terminat totul. S-a arătat șocat când a văzut imaginile: „Nu-mi aduc aminte multe, a fost un eveniment violent”.

Harrie Vermeer a ajuns și el în apă în timpul bătăii. Și-a pierdut câțiva dinți în încăierare. Fratele său, Evert,  a rămas cu un dinte lipsă. Cel mai mic dintre frați, Bart, a plâns la proces și a spus că are vagi amintiri din timpul bătăii.

Judecătorii au atras atenția în mod repetat că victima avea 1,9 la mie alcool în sânge. Ei l-au audiat astăzi și pe Thonie R. care a declarat că l-a văzut pe Robert la pământ, s-a enervat și a sărit la bătaie. Apoi, s-a întors să vadă cum se simte prietenul său și și-a dat seama că nu era bine. Salvarea l-a dus la spital, dar tânărul a decedat, așa cum am spus, a doua zi. Părinții au decis să îi doneze inima, ficatul și rinichii.

Verdictul în acest dosar poate fi dat pe 18 septembrie 2018 la ora 13.00, arată presa olandeză.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!