Astăzi, 22 iulie 2018, norvegienii comemorează șapte ani de când Anders Behring Breivik a comis două atentate teroriste în Norvegia.
Primul atac a avut loc la ora 15.25 și a constat într-o mașină capcană care a explodat în Oslo, lângă sediul guvernului norvegian. Bomba a fost fabricată din fertilizatori și combustibili. Explozia a ucis opt oameni și a rănit alți 209, 12 dintre ei având răni grave.
Două ore mai târziu, Breivik s-a îndreptat spre insula Utøya unde avea loc o tabără de vară organizată de partidul care era atunci la putere în Norvegia.
Breivik s-a îmbrăcat în haine de polițist și, odată ajuns pe insulă, a deschis focul asupra participanților, în mare lor majoritate adolescenți.
A ucis 68 de persoane și a rănit 110, jumătate dintre ei fiind în stare foarte gravă.
Acest atac a fost cel mai grav în Norvegia de la ocuparea țării de către naziști. Unul din patru norvegieni a fost afectat.
Breivik, atunci în vârstă de 32 de ani, era un extremist de drepta și a fost arestat de poliție. Procesul a durat șase zile, între 16 și 22 iunie 2012. Atacatorul și-a recunoscut faptele, dar a spus că a fost nevoit să comită atentatele.
Pe 24 august 2012, el a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Norvegia. Dar, la expirarea acesteia, el poate fi ținut în închisoare pe perioadă nelimitată atât timp cât este considerat o amenințare pentru societate. După cei 21 de ani, el poate cere la fiecare cinci ani să fie eliberat.
Breivik a dat în judecată Norvegia la CEDO, pentru condițiile de detenție, dar a pierdut procesul în 2017 și a făcut recurs. Breivik stă singur într-o celulă, un apartament cu trei încăperi, și i s-a părut inuman modul în care guvernul norvegian îl tratează.
Între timp, Breivik și-a schimbat numele în Fjotolf Hansen și s-a comparat cu Nelson Mandela.
Interesant este că inițial, o instanță din Norvegia a admis că drepturile lui Breivik au fost încălcate, referitor la condițiile de detenție, și a decis ca guvernul norvegian să plătească 40.000 de euro despăgubiri. Guvernul a făcut recurs și a câștigat, dar Breivik a decis să se adreseze CEDO.
Pe 21 iunie 2018, CEDO i-a respins recursul lui Breivik, decizia fiind definitivă.