Dacia 1100 a fost o soluție temporară a guvernului de la București. A fost fabricată până când urma să intre în producție Dacia 1300 după o licență Renault 12. Acesta a fost expus la Salonul Auto de la Paris abia în toamna lui 1969.
Uzina de la Colibași, aflată la 12 km de Pitești, a fost construită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Atunci se fabricau motoare și echipamente pentru avionale produse la Brașov. După război, uzina s-a axat pe reparația de locomotive și în 1952 se specializează pe fabricarea de piese pentru autocamioane şi tractoare.
În 1963, întreprinderea, cunoscută la început sub numele de „Uzinele Vasile Tudose ”, a devenit Uzina de Piese Auto Colibaşi (UPAC), se arată pe site-ul companiei. Doi ani mai târziu, guvernul de la București decide să dezvolte o industrie auto autohtonă.
România nu avea experiență în domeniu, așa că s-a ales fabricarea de mașini sub licență. Compania care a câștigat licitația a fost Renault cu un model pe care îl avea atunci în fază de proiect: Renault 12 care avea să devină Dacia 1300.
Uzina de automobile avea să fie construită în apropierea celei deja existente la Colibași. Fabrica a fost finalizată în mai 1968 și inaugurarea a avut loc pe 20 august în același an.
Cum Renault 12 urma să intre în fabricație în Franța abia la sfârșitul anului 1969, s-a trecut la fabricarea temporară, sub licență, a Dacia 1100 după modelul Renault 8. Guvernul român preferase Renault 16.
Astfel că primele autoturisme Dacia 1100 au ieșit de pe linia de montaj pe 3 august 1968. Mașina, gândită la un preț accesibil pentru clienții români, a fost produsă până la începutul anului 1972. Au fost fabricate puțin peste 37.546 de exemplare.
În România există un fan club Dacia 1100 pe site-ul căruia se precizează că producerea mașinii consta de fapt în asamblarea și vopsirea caroseriei aduse din Franța, montarea pieselor de import și testarea modelelor ieșite de pe linia de fabricație.
Față de Renault 8, Dacia 1100 nu prezenta modificări semnificative și a fost concepută special pentru raliuri cu toate că nu “prindea” mai mult de 130 km/h.
În paralel, au fost produse sub 100 de Dacia 1100S, destinate competițiilor și Ministerului de Interne. Primul autoturism Dacia 1100 a fost făcut cadou cuplului Ceaușescu și se află în prezent la sediul Automobil Club Român.