Ministerul Sănătăţii a anunțat că numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat și a informat Ministerul Educaţiei despre evoluţia infecţiilor gripale.
Prin ordin al ministrului Educației, vineri, 25 ianuarie va fi zi liberă pentru elevi.
Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic ca și cea de dinaintea ei.
În cazul în care și în a treia săptămână consecutiv va fi la fel, Ministerul Sănătății va declara epidemia de gripă.
Ministerul Sănătății a informat astăzi Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripa, care constă în suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar pentru data de 25 ianuarie 2019.
Ziua de 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, astfel că timp de patru zile copiii vor putea evita expunerea în colectivități.
„Împreună cu Ministerul Educației, vom continua triajul epidemiologic în unitățile de învățământ săptămâna viitoare, odată cu reluarea activității în unitățile școlare. Recomand părinților să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor patru zile libere să evite expunerea copiilor în colectivități”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioada limitata de timp se vor aplica punctual.
De asemenea, în urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie și centralizate de Direcțiile de Sănătate Publica, Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.
Din cele 1.300.000 de doze achiziționate inițial de Ministerul Sănătății mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000, ceea ce înseamnă vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.
Ministerul Sănătății recomandă populației să aplice cu rigurozitate a recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal.
Trebuie consultat medicul de familie care decide dacă este necesară spitalizarea.
Persoanele care au gripă să stea la domiciliu.
Trebuie utilizate batiste de unică folosință când strănutați sau tușiți și respectată igiena mâinilor.
Până acum, în România au decedat 34 de persoane din cauza gripei, conform Institutului Național de Sănătate Publică – INSP.
Ultimele două decese, două persoane în vârstă de 60 de ani, s-au înregistrat pe 23 ianuarie la Constanța.
Oficialii INSP susțin că România nu se confruntă cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci doar s-a înregistrat un număr mai mare de decese.
Conform Centres for Disease Control and Prevention – CDC din SUA (Centrelor de Prevenție și Control a Bolilor), purtarea unei măști chirugicale pentru a preveni gripa are sau nu efecte în funcție de cum este folosită.
Măștile sunt eficiente în spații închise cum ar fi spitale sau locuințe. Nefiind ermetice, în cazul în care cineva strănută sau tușește lângă dumneavoastră, puteți lua virusul.
CDC nu are însă date despre eficiența măștii chirurgicale în alte spații decât cele menționate mai sus. Practic, totul depinde de modul în care se răspândește un anumit virus.
CDC reamintește că gripa se transmite cel mai rapid prin contactul direct cu persoana bolnavă, de exemplu beți cu un pahar folosit de cineva care are gripă, caz în care masca chirurgicală este absolut inutilă.