Skip to content

GERMANIA: Ce trebuie făcut în cazul unei tamponări sau al unui accident. Ce alte reguli rutiere există

News România publică o serie de articole despre regulile de circulație din Uniunea Europeană, Norvegia și Elveția.

Ce trebuie să știți în cazul unui eveniment rutier? Ce reguli trebuie să aveți în vedere când șofați în aceste țări?

Informațiile provin de la Rețeaua Polițiilor Rutiere din Europa – TISPOL și de la Comisia Europeană.

Datele oferite de Comisia Europeană sunt pur informative și este posibil ca acestea să fie modificate de statele membre. Acestea au oferit informațiile conform articolului 8(1) din Directiva (EU) 2015/413/EU.

Dacă vi s-a defectat mașina sau ați fost implicat într-o coliziune pe drumurile din Germania, trebuie să anunțați imediat Administrația Autostrăzilor folosind telefonul de urgență de pe marginea șoselei.

Puteți suna la ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club) la numărul 0180 2 22 22 22 sau de pe mobil la 22 22 22 fără a forma prefixul zonei.

În caz de accident, luați-vă vesta reflectorizantă, asigurați locul coliziunii prin așezarea triunghiului reflectorizant la o distanță cât de mare de mașină pentru ca ceilalți participanți la trafic să-l observe din timp și ajutați răniții.

TISPOL recomandă să sunați la Poliție 110 și la ambulanță 112, dar acest lucru nu este obligatoriu.

Polițiștii vă vor cere permisul auto, talonul mașinii și un document de identitate.

Toate firmele de asigurare din Europa au un număr de asigurare unde le puteți contacta. Fiți sigur că aveți acest număr la îndemână.

După discuția inițială, vi se va trimite un chestionar pe care trebuie să îl completați. Vi se va cere să trimiteți documente cum ar fi: raportul Poliției, declarația European Accident care este un document standard și poate fi descărcat AICI, cartea verde, facturi pentru pagube, fotografii ale locului unde a avut loc accidentul etc.

Fraze uzuale sunt:

Rufen Sie die Polizei – Sunați la Poliție

Ich habe eine Autopanne – S-a defectat autovehiculul

Ich habe mich verirrt – M-am pierdut

În Germania, trebuie să aveți obligatoriu vestă reflectorizantă și trusă de prim ajutor.

În cazul unui ambuteiaj, șoferii trebuie să-și poziționeze autovehiculele astfel încât să creeze o bandă pentru vehiculele de urgență.

Această bandă trebuie creată între cea mai din stânga bandă și vecina ei. Dacă sunt trei benzi, între cea din stânga și cea din mijloc. Dacă sunt două, între ele.

Dacă una dintre benzi este închisă din cauza unor construcții sau accident, se aplică Reißverschluß – „Regula Fermoarului”, una dintre cele mai importante reguli în Germania.

„Regula Fermoarului” înseamnă că, atunci când se intră de pe două benzi pe o bandă și numai unii au prioritate, autovehiculele trebuie să treacă alternativ pe bandă: un vehicul din partea cu prioritate, altul din cea fără.

În sezonul rece, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, geamurile mașinii trebuie să nu aibă deloc gheață pe ele, se recomandă luminile de întâlnire și o pătură ca să vă țină cald în caz de ambuteiaj.

Tot în sezonul rece verificați frânele, nu folosiți drumuri secundare care adesea nu sunt deszăpezite, conduceți atent pe poduri (locuri unde se poate forma mai mult polei), păstrați distanța, să aveți șufă, cabluri de încărcare a acumulatorului auto, mănuși, mătură etc.

Toți ocupanții unui vehicul care circulă în Germania trebuie să poarte centura de siguranță.

Vârsta și înălțimea minimă pentru ocupantul pasagerului din dreapta față este de 12 ani și 1,50 m. Bebelușii și copiii trebuie asigurați în scaune certificate și cu centuri de siguranță.

Și animalele de companie trebuie asigurate cu centuri, hamuri etc.

Toate contravențiile și infracțiunile sunt constatate numai de polițiști în uniformă.

Sancțiunile pentru depășirea vitezei sunt date de administrațiile publice locale, primăriile. În cazul contravențiilor mici, puteți fi amendat pe loc.

Contravenienților care nu au reședință în Germania li se poate cere să achite o cauțiune – Sicherheitsleistung pentru a acoperi cheltuielile viitoare cu amenda și procedurile efectuate, dar și pentru a evita arestul.

Una dintre măsurile speciale luate de autorități în Germania are în vedere vizite ale polițiștilor la adresele contravenineților care încalcă legea în mod repetat.

În timpul acestor vizite, aceștia sunt avertizați de către polițiști să nu mai comită alte încălcări ale legii.

Numărul polițiștilor din Germania este de 266.000, din care 40.000 fac parte din Poliția Federală.

Aproape toți polițiștii care poartă uniformă sunt implicați și în traficul rutier.

În landurile Germaniei aproape o treime dintre polițiști lucrează pe teren numai pentru siguranța rutieră.

Unele secții alocă grupe speciale de polițiști pentru verificarea vehiculelor grele de transport marfă.

În același timp, contactul cu șoferii de camioane este mai intens în locurile special amenajate de pe autostrăzi – Fernfahrerstammtisch.

Limita de viteză în Germania pentru motociclete și autovehicule de până la 3,5 tone este de: 50 km/h în localități, 100 km/h în afara acestora. Pe autostrăzi și drumuri expres se recomandă 130 km/h.

Autovehiculele de până la 3,5 tone care au remorcă pot circula cu 50 km/h în localități, 80 km/h în afara acestora, pe drumurile expres și autostrăzi. Excepție fac combinațiile de vehicule cu echipament tehnic special, acestea putând rula pe autostrăzi și drumuri expres cu 100 km/h.

Dacă nu este altfel reglementat, vehiculele grele de peste 3,5 tone pot circula cu 50 km/h în localități.

Limita de viteză este de 60 km/h în afara localităților pentru cele de peste 7,5 tone cu remorcă și cele de până la 7,5 tone dacă au remorcă.

Vehiculele de până la 7,5 tone pot circula cu 80 km/h în afara localităților. Pe drumurile expres și autostrăzi toate vehiculele cu remorcă și cu dublă remorcă pentru transportul de mașini au limitare de viteză la 80 km/h.

Autobuzele pot circula cu 50 km/h în localități, 80 km/h în afara acestora, pe drumuri expres și autostrăzi. Cele care au locuri în picioare nu pot depăși 60 km/h pe nici o categorie de drum din afara localităților.

Autocarele care au echipament tehnic special pot circula cu 100 km/h pe autostrăzi și drumuri expres.

Folosirea centurii de siguranță este obligatorie cu excepția: șoferilor de taxi sau de mașini închiriate cu conducător auto inclus care sunt în timpul serviciului; șoferii care conduc vehicule ce fac opriri dese pentru livrări; dacă viteza autoturimului este echivalentă cu cea a mersului pe jos; șoferii autovehiculelor care au locuri în picioare pentru pasageri; membrii echipei operaționale a autocarelor și autobuzelor; pasagerii din autocare sau autobuze care își părăsesc pentru scurt timp locul.

Scaunele pentru copii nu sunt obligatorii în mijloacele de transport care au locuri în picioare și în vehiculele unde nu există spațiu pentru un al treilea scaun pentru copii, caz în care al treilea copil trebuie să poarte centura de siguranță.

Copiii cu dizabilități pot fi asigurați cu centuri speciale.

Limita de alcool pentru șoferi este în Germania de 0,5 g/l. Peste 1,1 g/l se consideră infracțiune, iar între 0,5 g/l și 1.0 g/l se dă amendă.

Șoferii începători, cu mai puțin de doi ani experiență și sub 21 de ani, nu au voie deloc să consume alcool și apoi să șofeze.

Toleranța pentru șoferii profesioniști este zero. În cazul în care sunt prinși, li se poate lua permisul.

Drogurile interzise la volan sunt: cannabisul, metilamfetamina, ecstasy, morfina și cocaina.

Benzile de urgență nu pot fi folosite decât dacă există permisiune specială (de exemplu marcaj rutier 223.1)

Lumina de culoare roșie în formă de cruce înseamnă că pe acea bandă nu se poate circula sau opri.

Benzile speciale reservate autobuzelor și autocarelor care fac curse regulate sunt marcate cu marcajul rutier 245.

Benzile pe care este interzisă circulația sunt marcate cu: 600, 605, 610, 615 și 616.

Folosirea la volan a telefonului mobil fără dispozitive hands free este de asemenea interzisă.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!