Skip to content

Muncitori români, reclamați în Austria de vecini: „Lucrează ilegal pe șantier”

Așa cum se întâmplă în multe țări din vestul Europei, și în Austria localnicii nu mai vor să efectueze anumite munci, inclusiv în domeniul construcțiilor. Locul lor este luat de lucrători din alte țări, inclusiv din România.

Astfel se întâmplă pe un șantier de construcții din Salzburg, unde muncesc 12 români la demolarea unei clădiri.

Firma de demolări și lucrătorii români au fost verificați de autorități după ce niște vecini au reclamat faptul că aceștia ar lucra ilegal pe un șantier situat pe Friedrich-Inhauser-Straße, în Salzburg.

Însă funcționarii de la Oficiul pentru Străini și Garda Financiară austriacă au constatat că muncitorii lucrează absolut legal, aceștia aparținând unui stat membru al Uniunii Europene.

Românii efectuează pe șantier o muncă fizică deosebit de grea, lucrând cel puțin opt ore o perioadă de circa trei luni. Austrieci care să aibă experiență în demolări nu mai sunt de găsit în Salzburg.

Matthias Böckl, antreprenorul care se ocupă de demolare pe șantier, a externalizat lucrările unei firme din München care i-a angajat pe români cu contracte regulamentare, susține acesta.

„Avem un deficit de personal. De aceea, externalizăm astfel de lucrări altor companii. Este vorba despre o muncă foarte grea, fără a folosi prea mult utilaje. Nu este posibil să-i aducem pe austrieci pentru asta”, a declarat antreprenorul.

Conform contractului colectiv de muncă, angajații români de la firma subcontractoare din Bavaria câștigă oficial numai 1.300 de euro pe lună.

Sindicatul din Construcții și Prelucrarea Lemnului (Gewerkschaft Bau-Holz) critică declarațile făcute de Böckl.

„Doar cei care plătesc salarii de dumping în Austria și oferă condiții de muncă mizerabile nu vor găsi lucrători în construcții. Sindicatul ar îndemna autoritățile responsabile de control să arunce o privire atentă asupra acestui șantier”, a declarat directorul sindicatului, Andreas Huss.

AUSTRIA: Ajutoarele sociale nu vor fi reduse imigranților care nu știu germana

Cei mai fericiţi oameni din UE trăiesc în Belgia, Olanda şi Austria

Trei ani cu suspendare și 1.100.000 de euro confiscați austriacului care a recunoscut că a dat mită unor oficiali români

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!