Skip to content

Mafia trufelor distruge pădurile României. Intermediarii din Germania, Italia sau Franța profită de lipsa legislației

Deputatul USR de Mureș, Lavinia-Corina Cosma, a atras atenția în Parlament asupra mafiei trufelor din România și a cerut reglementări oficiale pentru căutorii de astfel de delicatese. Profiturile merg la intermediarii din Germania, Italia sau Franța a explicat ea deputaților la sfârșitul lunii mai 2020.

„Vreau să vorbesc astăzi despre mafia trufelor. Avem nevoie de reglementări clare cu privire la trufe. Trufele sunt foarte scumpe, iar camioanele pleacă periodic din România către alte ţări, pierzând noi ca ţară, atât financiar, cât şi prin distrugerea pădurilor.

Recoltarea trufelor a devenit o afacere profitabilă pentru multe persoane, acestea utilizând sape, lopeţi, greble şi cazmale care distrug micoriza formată între trufă şi arbore, fapt care conduce la o periclitare a speciei şi dăunează atât arborelui simbiotic, cât şi solului.

Aşa-zişii „căutători de trufe” nu au reglementări oficiale – şi profită de acest lucru – prin care să fie stabilit modul de recoltare şi se bazează pe informaţii dobândite pur şi simplu din vorbă-n vorbă şi aleg anumite habitate pentru exploatare care apoi nu mai au timp să se regenereze.

Mai mult decât atât, scopul principal au devenit profiturile obţinute foarte repede şi, de fapt, printr-o exploatare neconformă a acestor produse. Sigur, aceste profituri sunt nedeclarate, neimpozitate.

Trufele sunt vândute ulterior către intermediarii din Italia, Germania, Franţa, unde se apreciază şi se valorifică la adevărata lor valoare.

La rândul lor, aceşti intermediari distribuie către restaurante sau alte firme aceste produse pentru preţuri duble sau triple, profitând astfel de pe urma lipsei reglementărilor din ţara noastră.

Vă rog, aşadar, pe această cale, să sprijiniţi iniţiativa pe care am depus-o, astfel încât să avem reglementări foarte clare cu privire la modul de exploatare a trufelor.

Poate pentru unii pare că nu ar fi un subiect de interes, însă vă asigur că milioanele de euro profit merg către alte ţări, iar noi ca ţară rămânem cu pădurea exploatată, distrusă şi fără să ne intereseze ce se întâmplă cu aceşti bani, cine ajunge să aibă, la propriu, o mafie în acest sens.

Nu există vreun sentiment de remuşcare din partea celor care sunt şi se autodenumesc „căutători de trufe”, efectele care se creează asupra mediului nu-i interesează, însă pentru a se putea regenera, atât solul, cât şi cultura, este nevoie ca trufele, atât cele care cântăresc mai puţin de cinci grame, cât şi cele stricate, să rămână în pădure, în sol, astfel încât sporii să fie asimilaţi.

În concluzie, vă rog, dragi colegi, pe această cale, să sprijiniţi acest prim pas, de fapt, pentru a nu mai lăsa mafia să facă milioane şi milioane de euro şi noi, ca ţară, să ne protejăm pădurile şi să rămână banii la noi în ţară.”

Trufele sunt ciuperci care cresc sub pământ în simbioză numai cu anumiți arbori: stejari, fagi, plopi, aluni, pini și tei. Copacii cresc mai bine în preajma lor. Sunt considerate cele mai scumpe alimente de pe planetă, un kilogram costând în medie 320 de euro.

Fața obscură a agriculturii italiene: Românii, printre muncitorii exploatați și prost plătiți

Inconștiența unor agricultori din Timiș și Arad a dus la otrăvirea a zeci de animale sălbatice

Ministerul Agriculturii nu vrea să dezvăluie numele celor nouă produse de calitate inferioară față de cele vândute în Occident

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!