Consiliul Concurenței cere modificarea legislației privind funcționarea cabinetelor veterinare și a firmelor de contabilitate. În ceea ce privește contabilitatea, demersul instituției este unul criticat în comunitatea contabililor.
Potrivit unui comunicat din 25 august al instituției, condițiile de înființare și funcționare a firmelor din domeniul contabilității sunt restrictive și din această cauză este afectată concurența.
Consiliul Concurenței a ajuns la această constatare în urma finalizării unui studiu, dar nu precizează cine l-a întocmit.
„La ora actuală, pentru ca o societate comercială de contabilitate/expertiză contabilă să poată funcționa trebuie
ca majoritatea acțiunilor sau a părților sale sociale să fie deținute de contabili/experți contabili, iar structura de administrare să fie aleasă în majoritate dintre aceștia. Practic, legislația nu permite persoanelor care nu dețin calificare în domeniul contabilității, dar care dețin capital investițional, să înființeze firme pe această piață. În acest fel, se reduce concurența prin limitarea accesului operatorilor economici pe piețele respective”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Din aceste motive instituția cere modificarea legislației privind înființarea și funcționare companiilor din domeniul contabilității pentru întărirea concurenței, la eficiență, creșterea calitățiilor serviciilor și promovarea intereselor clienților. Profesia de contabil face parte din categoria profesiilor liberale, precum cea de medic, contabil, avocat sau notar.
Acțiunea Consiliului Concurenței a fost aspru criticată de contabilii cărora newsromania.net le-a cerut părerea. Aceștia consideră demersul ca fiind unul suspect pentru că este vorba despre foarte mulți bani la mijloc. În plus, în România există aproximativ 30.000 de contabili membri ai CECCAR – Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
„Cum să-și deschidă oricine o firmă de contabilitate? Noi avem autorizație, am dat examene, avem teste anuale. Această propunere încalcă reglementările CECCAR. Este o porcărie și vorbim despre foarte mulți bani. Gândiți-vă numai la sumele uriașe pe care partidele politice le primesc pentru alegeri!”
„Ia deschideți-vă dumneavoastră o firmă de avocatură sau de notariat? Puteți? Nu! De avocați și notari nu se atinge Consiliul Concurenței pentru că ei sunt tari pe poziție. Ne-au găsit pe noi. În firmele de contabilitate poți să ai asociat, dar cel majoritar trebuie să dețină diploma de contabil.”
„Exact asta ne lipsea nouă, contabililor. De ce nu verifică celebrul Consiliu concurența neloială pe care ne-o fac angajații ANAF care țin la negru contabilitatea firmelor?”
„Dacă legea va fi modificată așa cum vrea Consiliul Concurenței, se va crea un precedent pentru toate profesiile liberale. Gândiți-vă și la firmele de cadastru, de exemplu, să nu mai vorbim de avocați și notari.”
„Consiliul Concurenței a amendat CECCAR cu o amendă uriașă atunci când CECCAR a vrut să introducă tarife reglementate, așa cum au notarii. Și acum vin cu o asemenea aberație!”
Fost director ANAF, urmărit penal pentru mită de 7.000.000 de lei. Banii erau pentru partid