În prezent, în Germania lucrează peste un milion de persoane care au trecut de 67 de ani, cu aproximativ 56.000 în plus față de sfârșitul anului trecut. Potrivit partidului Die Linke, mulți se întorc la muncă pentru a reuși să ducă un trai decent.
Potrivit unui raport al RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), care citează răspunsuri din partea Ministerului Federal al Muncii la anchetele parlamentare ale Die Linke (Stânga), în Germania există în prezent 1.123.000 de angajați care au peste 67 de ani. Această vârstă corespunde vârstei standard de pensionare pentru persoanele născute după 1964.
Acest număr este format din 251.000 de pensionari care sunt acoperiți de asigurările sociale și din 872.000 care au exclusiv „locuri de muncă marginale”, așa-numitele minijoburi.
La o adresă de domiciliu pot fi înregistrate maximum ZECE persoane. Legea, promulgată
Faptul că marea majoritate a pensionarilor au aceste locuri de muncă plătite cu 520 de euro lunar este văzut de Die Linke ca un indiciu clar că din ce în ce mai mulți bătrâni sunt forțați să muncească pentru a trăi cât de cât bine.
Se cere o majorare a pensiilor
„Din ce în ce mai mulți oameni sunt nevoiți să lucreze chiar și după vârsta de 67 de ani, ceea ce este o evoluție tristă și un simptom al unui sistem de pensii deteriorat”, a declarat Sören Pellmann de la Die Linke.
Pensiile inadecvate și prețurile ridicate obligă efectiv mai mulți bătrâni să continue să lucreze. „Pentru mulți, aceasta nu este o decizie voluntară, ci o necesitate pentru a trece cu bine peste lună”, a criticat Pellmann.
Președintele grupului parlamentar al Die Linke în Bundestag, Dietmar Bartsch, a cerut săptămâna trecută o creștere a pensiilor cu zece la sută sau cu cel puțin 200 de euro pe lună.
Ajutoarele financiare de care pot beneficia în 2023 românii care trăiesc în Germania