Skip to content

Inundații extreme în Ungaria. Pod peste Dunăre și punct de trecere a frontierei închise

Inundații extreme în Ungaria

Ciclonul Boris a adus inundații catastrofale în Europa Centrală, inclusiv în sistemul de ape al Dunării din Ungaria. Experții avertizează că cele mai afectate vor fi părțile vestice, cum ar fi Szigetköz și localitățile din apropierea râului Leitha, însă și orașul Budapesta și alte așezări se pregătesc intens pentru niveluri extreme ale apei. Conform deciziilor autorităților, unele părți dintr-un oraș maghiar ar putea fi inundate în caz de urgență pentru a preveni daune și mai mari. Între timp, un punct de trecere a frontierei și un pod peste Dunăre sunt deja închise din cauza inundațiilor.

Dunărea va atinge un maxim de 860 cm

Conform portfolio.hu, Gabriella Siklós, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Gospodărire a Apelor, a declarat că localnicii din vestul Ungariei lucrează pentru a-și apăra așezările împotriva inundațiilor provocate de ciclonul Boris. Ea a menționat că întreaga echipă de intervenție lucrează la sistemul de apărare pe râurile Dunărea și Leitha. Siklós a adăugat că nivelul Dunării la Budapesta este anticipat să atingă un vârf de 860 centimetri sâmbătă. În caz de urgență, Direcția Generală de Gospodărire a Apelor ar putea decide să elibereze o parte din apă, ceea ce ar putea duce la daune mai mari în unele părți ale orașului Mosonmagyaróvár.
►►► Atenţionare de călătorie pentru Austria! Cod roşu de inundaţii şi alunecări de teren

Feribotul care circula între Vác și Tahitótfalu și-a suspendat operațiunile până miercuri sau joi, deoarece se așteaptă ca Dunărea să crească peste 772 centimetri în acea zonă.

Punct de trecere a frontierei și pod peste Dunăre închise din cauza inundațiilor

Echipa de jurnaliști de la index.hu nu a reușit să traverseze ieri frontiera dintre Ungaria și Slovacia din cauza inundațiilor. Închiderea a început ieri la ora 13:00. Attila Szegi, un alt purtător de cuvânt al Direcției Generale de Gospodărire a Apelor, a subliniat că nivelul apei va ajunge la pod, iar echipele sale încearcă să îl protejeze cu saci de nisip. Totuși, situația depinde în mare măsură de cantitatea de precipitații din Austria. La Nagybajcs, autoritățile se așteaptă ca nivelul Dunării să atingă 850 centimetri. Dacă previziunile sunt corecte, nivelul ar fi cu 40-50 de centimetri sub recordul înregistrat în 2013.

Modificări în circulația trenurilor

Circulația trenurilor între Ungaria și Viena a fost suspendată timp de câteva zile din cauza ciclonului Boris. Conform turizmus.com, compania ÖBB a anunțat că legăturile ar putea fi restabilite până pe 18 sau 19 septembrie. De asemenea, trenurile Metropol EN între Budapesta, Varșovia și Berlin nu vor circula până pe 19 septembrie. În zilele de 16 și 17 septembrie, trenul Metropol EuroNight (EN 476) va circula doar până la Breclav și înapoi. Se poate ajunge în Austria cu trenurile GYSEV, dar acestea ajung doar până la Neufeld an der Leitha și Pamhagen, ceea ce înseamnă că Viena sau Neusiedl am See nu sunt accesibile din Ungaria.
►►► Catastrofă în Austria și Cehia. Evacuări în masă și drumuri distruse

Cauzele acestor fenomene extreme

Oamenii de știință avertizează constant cu privire la pericolele pe care le reprezintă schimbările climatice pentru fiecare țară. În cazul Bazinului Carpatic, cercetătorii explică faptul că vânturile vestice, care dominau anterior, s-au slăbit, permițând înghețurilor din nord și căldurilor din sud să domine regiunea. Ca urmare, culturile agricole pot fi afectate grav și fenomene meteorologice extreme, cum ar fi cele observate acum, pot deveni din ce în ce mai frecvente.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!