Skip to content

Austria renunță treptat la măștile de protecție, iar în Suedia opoziția vrea comisie de anchetă

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat pe 29 mai 2020 într-o conferință de presă că din 15 iunie nu va mai fi obligatorie purtarea măştilor de protecţie în şcoli, magazine şi locuri turistice.

Măsura a fost luată ca urmare a faptului că numărul cazurilor active de infectare cu noul coronavirus a scăzut sub 650, potrivit Agerpres care citează DPA. Astfel, țara încearcă să reintre într-un ritm normal.

Austria a fost printre primele state europene care au impus obligativitatea purtării măştilor la începutul lunii aprilie. Totuși, acestea vor trebui purtate în continuare în transportul public, de către frizeri şi ospătari, precum şi în spaţiile publice unde este imposibil să fie păstrată o distanţă minimă de un metru.

În aceeași zi în care în Austria Sebastian Kurz anunța măsuri de relaxare, Suedia se confruntă cu o problemă politică.

Cele două mari partide de opoziție au cerut vineri, înainte de venirea verii, a unei comisii independente de anchetă cu privire la modul în care a fost gestionată pandemia în această țară. Liderii opoziției cred că această comisie trebuie înființată cât mai curând.

Pe de altă parte, premierul Suediei, Stefan Lofven, a declarat de mai multe ori că este în favoarea unei astfel de comisii, dar doreşte ca ea să devină operaţională doar după terminarea pandemiei, scrie Agerpres care citează AFP.

Majoritatea partidelor din Suedia consideră necesară o analiză a modului în care guvernul a gestionat această situaţie excepţională.

Autoritățile suedeze au anunțat că liceenii şi studenţii vor putea reîncepe cursurile din 15 iunie, dar vine vacanța de vară. În schimb, unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial au funcționat de la declanșarea pandemiei.

Potrivit sursei citatate, cu o rată de 430 de decedaţi la 1.000.000 de locuitori, Suedia are una din mortalităţile cele mai ridicate provocate de SARS-COV-2. Prin comparație, Norvegia are 43 de decese, Danemarca – 98, Finlanda – 56, iar Islanda -29 la 1.000.000 de locuitori.

Tranzitarea Ungariei pe cale rutieră se face fără restricții orare

Persoanele care vin în România vor intra în izolare timp de 14 zile și după 1 iunie

SPANIA extinde până pe 6 iunie restricțiile impuse pentru combaterea coronavirusului

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!