Skip to content

O zi specială – Detalii interesante despre 29 februarie

Detalii despre 29 februarie

Joi va fi 29 februarie, o dată neobișnuită în calendar care apare doar o dată la patru ani… sau aproape. Iată câteva lucruri interesante despre această zi suplimentară din anii bisecți.

Egiptul antic a încercat să sincronizeze mai bine calendarul cu ciclul natural al anotimpurilor, dar introducerea anilor bisecți îi este atribuită lui Iulius Cezar, odată cu “reforma calendarului roman (…) în anul 708” (introducerea calendarului iulian în 45 î.Hr.), explică Institutul de Mecanică Cerească și de Calcul al Efemeridelor (IMCCE) din cadrul Observatorului din Paris.

În anii cu 366 de zile, ziua suplimentară era atunci o duplicare a zilei de 24 februarie, adică “a șasea zi bis înainte de Calendele lunii martie”, de unde provine cuvântul francez “bissextile”, în timp ce limba engleză folosește “leap day” (ziua bisectă).

Odată cu tranziția la calendarul gregorian în 1582, “ziua suplimentară este adăugată la sfârșitul lunii februarie, a 29-a zi”, continuă IMCCE.

Deoarece rotația Pământului nu durează exact 365 de zile și 6 ore în jurul Soarelui, ci 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și câteva secunde, nu toți anii care sunt multipli de patru sunt ani bisecți. De asemenea, nu sunt bisecți nici anii care sunt multipli de 100. Astfel, 1900 și 2100 nu au ziua de 29 februarie.

Cei născuți pe 29 februarie se pot bucura că îmbătrânesc de patru ori mai încet. Acest lucru a fost remarcat de actrița franceză Michèle Morgan, care a murit la vârsta de 96 de ani. “Acest privilegiu de a îmbătrâni de patru ori mai încet decât alții este primul din lunga serie de șanse pe care le-am avut de-a lungul existenței mele”, a afirmat femeia care împărțea această zi neobișnuită de naștere cu compozitorul italian Rossini, actorul francez Gérard Darmon, premierul spaniol Pedro Sanchez, rapperul american Ja Rule și umoristul canadian Sugar Sammy.

Cu o șansă de 1 din 1.506 de a te naște pe 29 februarie, doar câteva milioane de persoane din întreaga lume au această dată originală de naștere. Mai exact, 27.832 în Franța din 1968, conform datelor INSEE.

La granița cu Mexicul, cei născuți pe 29 februarie se bucură de un festival dedicat lor în micul oraș texan Anthony, autoproclamat capitala mondială a anilor bisecți încă din 1988.

În Irlanda, guvernul a acordat o primă de 100 de euro în 2004 pentru copiii născuți pe 29 februarie, marcând astfel cea de-a zecea aniversare a Anului Internațional al Familiei, declarat în 1994 de Națiunile Unite.

Irlandezii continuă să păstreze o veche tradiție, datând din secolul al V-lea, făcând din 29 februarie “Ziua Licenței” sau “Privilegiul Doamnelor”: ziua în care femeile puteau cere în căsătorie bărbații. Un refuz era răsplătit cu un cadou, conform unor surse, sau cu o amendă, conform altora. În 2010, tradiția a inspirat filmul “Leap Year” (“An Bisect”), o comedie romantică cu Amy Adams… desemnată “cel mai prost film al anului” de către revista Time.

Pe măsură ce noul mileniu se apropia, toate preocupările s-au concentrat asupra unei posibile defecțiuni majore a sistemului informatic la 1 ianuarie. În cele din urmă, 29 februarie 2000 a fost un moment de panică. Calculatoarele poliției din Bulgaria au fost blocate temporar, la fel și serviciile meteorologice japoneze, sistemul de arhivare a mesajelor al Gărzii de Coastă Americane sau serviciul fiscal municipal din Montreal, potrivit arhivelor AFP.

Sistemul informatic al parcometrelor din Paris a trebuit să fie actualizat manual, deoarece nu conținea data de 29 februarie 2000. De altfel, anul 2000 nu ar fi trebuit să fie un an bisect, deoarece anii care sunt multipli ai lui 100 nu sunt… cu excepția cazului în care acești ani sunt și multipli ai lui 400, cum ar fi 2000 (sau 1600 sau 2400), scrie Agerpres citând AFP.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!