Skip to content

Nomazii autostrăzilor. Afacerile murdare cu șoferii de TIR din Europa de Est

Jurnaliștii de la Der Tagesspiegel au publicat un articol despre afacerea murdară cu șoferii de TIR est-europeni care sunt forțați să muncească peste program și din această cauză nu respectă orele obligatorii de odihnă.

Social dumping este definit ca o practică a angajatorilor de a-și plăti angajații dintr-un anumit loc cu salariu mult mai mic decât prevede legea. De exemplu, un muncitor român care lucrează la o fabrică din Germania trebuie plătit ca în Germania. Angajatorul folosește un intermediar român care îi dă un salariu ca în România și eventual un bonus.

Social dumping-ul, ca și exploatarea prin muncă, este des întâlnit la nivelul Uniunii Europene ambele fiind sursă de forță de muncă ieftină. Printre cei mai afectați de social dumping sunt șoferii de TIR.

Conform publicației, autoritățile din Belgia sunt cele mai stricte. Germania se confruntă cu o lipsă de personal. Autoritățile federale au doar 215 inspectori care trebuie să verifice tot transportul rutier cu TIR-uri. Amenda pentru nerespectarea timpului obligatoriu de odihnă este de 120 de euro pentru fiecare oră de condus în plus.

Mai mult, Germania se confruntă și cu o penurie de lucrători vamali (Zoll) care au sarcina să facă verificări în ceea ce privește salariile șoferilor. În 2017, autoritățile germane au demarat numai 217 inspecții privind încălcarea legislației referitoare la salariul minim, însă efectul va fi probabil unul fără importanță.

Andrea Nahles este membră a Bundestag, fost lider al SPD și fost ministru al Muncii. La începutul anului 2017 ea a înființat, ca reprezentant al Germaniei, Road Alliance o inițiativă care are ca scop eliminarea practicilor de social dumping.

Alte opt state europene s-au alăturat proiectului: Franța, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia și Suedia. Aceste state doresc reguli mai stricte pentru protejarea șoferilor de TIR.

Acestor nouă state, scrie Der Tagesspiegel, li se opun mai multe guverne din Europa de Est, din țări membre ale Uniunii Europene. De exemplu, Ferenc Lajkó, șeful firmei de transport Waberer’s International din Ungaria, susține că nu există social dumping.

El este însă contrazis de doi șoferi români care au spus jurnaliștilor de la Investigate Europe, în timp ce făceau pauză în Aachen, că sunt pe drum de trei luni, perioadă în care au dormit numai în cabină. Șeful Waberer’s susține că șoferii care lucrează pentru el câștigă în medie 1.600 de euro net pe lună. Acest salariu este mult mai mic decât salariul minim din Germania sau Franța.

Polonezii de la TLP „Transport Logistyka Polska”, o asociație a transportatorilor, susțin că nu există un conflict de interese între țările din estul și vestul Uniunii, mai scrie Der Tagesspiegel. Dar, aproape toate companiile membre ale asociației au sediul în Vest și folosesc șoferi din Est.

O comisie a Parlamentului European a decis că pentru șoferii de TIR care lucrează în afara granițelor trebuie plătit salariul și contribuțiile sociale conform țării în care se află, dar numai după patru zile de stat în țara respectivă. Dar cum tahograful nu înregistrează momentul trecerii frontierei, această regulă este dificil de aplicat.

Așa că propunerea a fost respinsă inițial, pentru ca mai apoi legea să treacă în varianta în care principiul „salariul egal pentru muncă egală” nu mai este aplicat. Adică, șoferii din Estul Europei vor putea fi plătiți mai puțin decât colegii lor din Vest.

Toți parlamentarii din Europa de Est au votat pentru eliminarea acestui principiu, chiar și Manfred Weber, în prezent candidat la președinția Comisiei Europene. Un șofer belgian de TIR, prezent în sală la vot, a spus că astfel se vor crea două categorii de salariați în Europa, unii cu drepturi, alții fără.

De aceea, aproape 100 de europarlamentari au cerut un vot în plenul Parlamentului European care o săptămână mai târziu a respins propunerea votată de parlamentarii est-europeni care votaseră salarii mai mici pentru șoferii de TIR din țările lor. Practic, situația este incertă. Nu se știe cum va fi rezolvată problema diferenței de salarii.

Jon Kuiper, șeful firmei de transport Koopman, a declarat într-un interviu pentru Investigate Europe că el își plătește șoferii cu salariul prevăzut de lege în Olanda. Firma sa transportă în special autoturisme de la producători la dealeri.

Koopman a spus că firmele pentru care lucrează îi cer să reducă costurile cu transportul. „Nu pot reduce costurile cu motorina, cu vehiculele sau cu taxele rutiere, așa că singurul loc unde pot face reduceri este cel cu șoferul”, a precizat el. Koopman a adăugat că multe firme concurente nu respectă principiul salarizării și astfel sunt în avantaj.

Reporterii de la Investigate Europe au găsit la rampele de încărcare ale fabricilor Renault, Fiat, Jaguar Landrover, Volkswagen sau BMW, dar și la subsidiarele lor Audi, Porsche sau Mini, șoferi de Tir din Europa de Est.

Purtătorii de cuvânt ai Volkswagen și BMW au declarat că nu știu nimic despre posibile încălcări ale legii și despre practicile ilegale ale firmelor de transport cu care lucrează. VW a promis că va urmări orice încălcare a legii și va cere transportatorului un plan de acțiuni pentru a remedia problema.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!