Guvernul federal al Germaniei a aprobat miercuri, 18 noiembrie, modificările la Legea privind protecția împotriva infecțiilor (Infektionsschutzgesetz) elaborate de marea coaliție formată din CDU, partidului Angelei Merkel, și SPD.
În parlament (Bundestag), s-au numărat 415 voturi în favoarea reformei care urmărește să ofere măsurilor anticoronavirus o bază juridică mai puternică, 236 de voturi împotrivă și opt abțineri.
Anunţul privind aprobarea reformei a fost făcut de Wolfgang Schäuble, preşedintele Bundestag.
Câteva mii de participanți s-au adunat miercuri pentru a protesta împotriva schimbării legii, dar și a actualelor restricții impuse de guvern. Au existat ciocniri cu polițiști, aceștia folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă și efectuând în jur de 100 de arestări.
Iată ce trebuie să știți despre modificările aduse legii:
Care este scopul reformării legii?
Scopul legii reformate este să ofere sprijin juridic pentru măsurile anticoronavirus care au fost emise până acum prin decret și să le stabilească în termeni concreți pentru a nu mai putea fi atacate în instanță. Dar aspectul cel mai important este că aceste modificări sporesc puterile guvernului în privința impunerii măsurilor restrictive.
În Legea privind protecția împotriva infecțiilor, anterior se vorbea doar despre „măsurile de protecție necesare” pe care „autoritatea competentă” le poate lua.
Odată cu modificarea legii, va fi introdus un nou paragraf care enumeră în mod specific posibilele măsuri de protecție care pot fi luate de guvernele și autoritățile landurilor, cum sunt cele privind carantina, distanțarea socială, restricțiile de circulație și purtarea măștii.
De asemenea, va enumera restricțiile care pot fi puse în aplicare în sectorul cultural și de agrement – în esență măsuri care au fost deja luate în timpul carantinei din primăvară, unele dintre ele aplicându-se și acum în timpul carantinei parțiale din noiembrie.
Modificările mai prevăd că, în funcție de așa-numita incidență de 7 zile, adică între 35 și 50 de noi infecții la 100.000 de locuitori într-o săptămână, trebuie luate măsuri de protecție (carantină). În plus, se precizează că ordonanțele cu măsuri anticoronavirus sunt limitate la patru săptămâni, cu posibilitatea prelungirii.
Ordonanțele trebuie să fie însoțite de o justificare generală din partea guvernului.
Îi va ajuta pe cei afectați financiar de viitoarele măsuri anticoronavirus?
Modificările includ și noi reguli privind pierderea câștigurilor. De exemplu, cererile de compensații pentru părinții care nu pot lucra din cauza îngrijirii copiilor vor fi prelungite și extinse până în martie 2021.
Pe de altă parte, cei care fac o „călătorie evitabilă” în zone cu risc din străinătate nu vor primi compensații pentru pierderea câștigurilor din cauza intrării în carantină la întoarcere.
În plus, guvernul dorește ca persoanele neasigurate să aibă dreptul la vaccinări și teste.
Legea privind protecția împotriva infecțiilor a fost deja reformată de mai multe ori în cursul pandemiei de coronavirus.
La începutul primăverii, a fost reformată astfel încât Bundestagul să poată identifica oficial o situație epidemică de importanță națională, lucru pe care l-a făcut imediat la momentul respectiv.
Germania a intrat în CARANTINĂ parțială. Noile restricții vor fi în vigoare până la sfârșitul lunii
MERKEL: „Stați acasă! Germania se află într-o fază foarte gravă a pandemiei”
MERKEL: Restricțiile se mențin până când 70% din populație va avea imunitate la SARS-CoV-2