Skip to content

Părinții vaccinului Pfizer-BioNTech sunt doi cercetători germani de origine turcă

Cancelarul Angela Merkel a salutat crearea vaccinului împotriva COVID-19 și pe fondatorii BioNTech, firma germană din Mainz care a realizat acest lucru.

Sub presiunea Germaniei, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că va lua pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer/BioNTech, cu opt zile mai devreme decât era planificat, potrivit Agenției France-Presse.

Vaccinul Pfizer/BioNTech este deja distribuit în mai multe țări din lume. Merkel a declarat că este „incredibil de mândră” că Germania are asemenea cercetători, referindu-se la cei doi soți conduc BioNTech.

GERMANIA: Campania de vaccinare anti-Covid va începe pe 27 decembrie

Özlem Türeci are 53 de ani și este medic imunolog și femeie de afaceri german de origine turcă. Ea este cofondator și director medical al BioNTech, președintele Asociației Germane pentru Imunoterapia în Cancer și lector în cadrul Universității din Mainz.

Türeci a înființat în 2001 împreună cu soțul său o firmă în domeniul farmaceutic pe care a vândut-o în 2016 cu 1,3 miliarde de euro, cea mai mare afacere din industria biotehnologiei de până acum.

De la izbucnirea pandemiei, ea s-a axat pe dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.  Pe 11 noiembrie 2020, Pfizer a raportat că vaccinul echipei conduse de Türeci are un procent de eficiență de peste 90.

COVID-19: Necunoscutele vaccinului produs de Pfizer. Cum funcționează sistemul

Cercetătoarea s-a născut în Lastrup, landul Saxonia Inferioară, într-o familie de turci, și se descrie drept o „turcoiacă prusacă”. Este căsătorită din 2002 cu cercetătorul Uğur Şahin, tot de origine turcă, și imediat după ceremonia de căsătorie, cei doi au plecat spre laborator pentru a lucra.

Uğur Şahin are tot 55 de ani, este medic oncolog și om de afaceri. Este din 2006 profesor de oncologie experimentală la o clinică a Universității din Maiz. El și soția sa se află în Top 100 a celor mai bogați germani, cu o avere estimată de Forbes la 5,2 miliarde de dolari americani.

Şahin s-a mutat la vârsta de patru ani în Germania împreună cu mama sa. Acolo îi așteptau capul familiei care lucra la fabrica Ford din Köln. Cercetătorul și-a luat doctoratul în medicină cu o lucrare despre celulele care provoacă cancer. După aceasta, a studiat matematica la o altă universitate.

A primit numeroase premii și se consideră ca fiind un inginer în domeniul imunologiei care încearcă să folosească mecanismele antivirale ale organismului pentru a trata cancerul.

În toamna lui 2020 cuplul de cercetători germani au încheiat un parteneriat cu firma americană Pfizer pentru punerea pe piață a vaccinului împotriva Sars-Cov-2.

UE critică Marea Britanie pentru aprobarea prea rapidă a vaccinului împotriva Covid-19

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!