Boris Johnson a anunţat pe 17 iulie că guvernul britanic va investi 3.000.000.000 de lire sterline pentru Serviciul Naţional de Sănătate – NHS pentru că autoritățile se așteaptă la al doilea val de COVID-19.
Premierul britanic a ținut să precizeze că în alte state care se confruntă cu probleme în gestionarea acestei pandemii lucrurile au evoluat rău din cauza celor care nu respectă regulile de prevenţie.
„Priviţi la alte ţări, toţi putem vedea foarte clar cum evoluţia poate fi rea dacă nu continuăm să respectăm regulile, dacă nu continuăm să ţinem acest lucru sub control”, a spus Johnson citat de Reuters și preluat de Agerpres.
Guvernul britanic şi-a stabilit ca obiectiv creşterea capacităţii de testare pentru COVID-19, astfel încât la sfârşitul lunii octombrie să fie efectuate zilnic cel puţin 500.000 de teste. ) parte din suma de trei miliarde de lire va fi alocată acestui scop.
Boris Johnson a anunţat şi următoarele etape de relaxare a restricţiilor, manifestându-şi speranţa „unei reveniri la normal cel mai devreme în noiembrie, probabil în jurul Crăciunului”.
Sălile de spectacole, cazinourile, patinoarele, centrele de înfrumuseţare şi sălile de bowling se vor redeschide la 1 august. Începând din septembrie se vor redeschide şcolile, liceele şi after-school-urile. Tot de atunci se vor putea organiza căsătorii cu participarea a maxim 30 de persoane, precum şi conferinţe şi evenimente pe stadioane.
Premierul britanic a ţinut să precizeze însă că toate aceste relaxări sunt condiţionate de evoluţia epidemiei. El a încurajat oamenii să renunțe la munca de acasă, să revină la lucru începând din 1 august, ceea ce este în contrast cu declarațiile date pe 16 iulie de consilierul său ştiinţific care a estimat că munca de acasă este în continuare „cea mai bună soluţie” şi că nu există niciun motiv pentru a schimba recomandările.
Pe de altă parte, un studiu al Universității Oxford a arătat că există o posibilă supraevaluare a numărului victimelor noului coronavirus în afara spitalelor, scrie AFP, conform Hotnews.
În Marea Britanie au murit 45.000 de persoane, fiind țara cea mai afectată din Europa de noul coronavirus.
Studiul intitulat „De ce nimeni nu se poate vindeca vreodată de Covid-19 în Anglia – anomalie statistică” arată că potrivit metodologiei folosite de autoritățile sanitare engleze (Public Health England) un pacient care a fost testat pozitiv, dar a fost tratat cu succes și a părăsit spitalul, va fi numărat drept decedat de Covid chiar dacă are un atac de cord sau este lovit de o mașină trei luni mai târziu.
Când un pacient moare, registrul central al NHS este avertizat. Lista tuturor cazurilor confirmate este trecută în revistă în fiecare zi pentru a verifica dacă au murit pacienți.
Așadar, se pare că Public Health England (PHE) verifică regulat lista persoanelor care au fost testate pozitiv pentru a vedea dacă sunt în continuare în viață.
„PHE nu pare să țină cont de data rezultatului testului Covid, nici de faptul că persoana a fost tratată cu succes și a părăsit spitalul. Orice persoană care a fost testată pozitiv la Covid, dar care moare ulterior, indiferent de cauză, este inclusă în cifrele deceselor Covid de către PHE”, arată studiul.
Autorii subliniază că este timpul să „reparăm această eroare statistică care conduce la exagerare a deceselor asociate Covid” și propune reținerea deceselor din afara mediului spitalicesc care survin în 21 de zile de la testarea pozitivă.
Studiul nu a fost supus revizuirii, precizează autorii.
STUDIU: Din cauza neglijenței, orfanii români adoptați de britanici au creierul mai mic
STUDIU: Loțiunile de protecție solară cauzează cancer, nu SOARELE