Luni, 22 iulie 2019, doi englezi au fost condamnați de o instanță din Liverpool pentru rolul pe care l-au jucat în exploatarea a zeci de muncitori români.
În martie 2018, în urma unei acțiuni a autorităților engleze au fost eliberați 41 de români care erau exploatați prin muncă și care se aflau într-o situație „extem de vulnerabilă”. Toți locuiau în Trafford Park.
Joshua Beesley, în vârstă de 27 de ani, este tatăl a doi copii și locuiește în Wigan.
Christopher Beech are 43 de ani și este din Congleton, Cheshire.
Beesley și Beech au pledat vinovat la acuzațiile că au ajutat un recrutor nelicențiat să exploateze muncitori.
Primul s-a ales cu un an și opt luni de închisoare cu executare, iar cel de-al doilea, cu opt luni cu suspendare.
În timpul anchetei a ieșit la iveală faptul că recrutorul neautorizat este un român pe nume Alexandru Gheorghe (George) Goran. El și soția sa, Ana Maria, sunt căutați de poliție.
Un cuplu de români, acuzat că a exploatat 41 de conaționali în Anglia, a fost arestat în Spania
Beesley și Beech lucrau pentru Contact Industrial Recruitment, o agenție de plasare a forței de muncă.
Conform BBC, ei au fost implicați în plasarea de muncitori la fabrica de prelucrare a cărnii Birtwistles Catering Butchers din Irlam, Salford.
Românii erau cazați cel mai adesea patru într-o cameră pentru care plăteau 40-50 de lire sterline de persoană pe săptămână, transportați la muncă și nu aveau acces la conturile bancare deschise pe numele lor pentru salarii.
Beech era director de operațiuni a agenției Contact şi a vizitat chiar unele locuri în care erau cazați românii și a permis ca aceștia să trăiască și să muncească în continuare în condiții grele.
Judecătoarea Sophie McKone a explicat că românii erau vulnerabili pentru că nu vorbeau limba engleză, nu își cunoșteau drepturile și l-a considerat pe Beesley ca fiind cel mai vinovat pentru situația muncitorilor.
Avocatul acestuia a încercat să-l apere susținând că Beesley avea datorii de 6.000 de lire sterline la pariuri și era intimidat de Goran, cel care ar fi adus românii la muncă.
Avocatul a lăsat să se înțeleagă că Goran l-ar fi amenințat pe Beesley cunoscându-i viciul cu pariurile.
De fapt, Goran este cel care completa toate actele necesare pentru ca românii să lucreze la fabrică.
El și soția sa plăteau și transportul cu avionul din România până în Anglia.
Muncitorii nu aveau acces la conturile lor bancare, la fluturașii de salariu și la niciun document care să ateste că prestau muncă acolo.
Majoritatea nici nu a trecut pe la Contact Industrial Recruitment, firma care apărea în acte că i-a plasat la fabrica respectivă.
Beesley știa că românii nu completaseră formularele de angajare, că nu au trecut testul de engleză și a schimbat datele bancare astfel încât Goran să aibă acces la bani.
El a susținut că a primit doar 2.000 de lire sterline pentru ajutorul dat lui Goran care încasa salariile muncitorilor români în perioada iunie 2016 – martie 2017.
Judecătoarea a menționat însă suma de 35.000 de lire sterline.