Primele cereri din partea cetăţenilor Uniunii Europene care vor să rămână în Marea Britanie după Brexit vor fi înregistrate la sfârşitul lunii viitoare, în cadrul unui program pilot de obţinere a aşa-zisului “settled status”, statutul de cetăţean instalat în Marea Britanie, transmite vineri Press Association, citat de Agerpres.
Programul va fi lansat de Ministerul britanic de Interne la 28 august în nord-vestul Angliei şi la el sunt invitaţi să participe până la 4000 de persoane, cetăţeni ai UE care lucrează în sistemul medical NHS, precum şi studenţi şi personal de la trei universităţi din Liverpool.
Este vorba de un “test live” care le va permite autorităţilor să vadă cum funcţionează mecanismul şi să facă îmbunătăţiri, în vederea lansării sale complete, către sfârşitul anului în curs. După lansarea completă, solicitările vor putea fi înregistrate online.
Ministrul pentru imigraţie, Caroline Nokes, a subliniat că “cetăţenii UE au o contribuţie uriaşă la economia şi societatea britanică şi dorim ca ei să rămână”, iar pentru a obţine “settled status” vor avea de făcut “trei paşi-cheie: să-şi dovedească identitatea, să arate că trăiesc în Marea Britanie şi să declare dacă au avut condamnări penale”.
Conform reglementărilor anunţate luna trecută, cetăţenii UE şi membrii lor de familie care la finele lui 2020 se vor afla de cel puţin cinci ani în Regatul Unit vor putea cere “settled status”, care le va permite să trăiască şi să muncească în Marea Britanie pe termen nedefinit. Cei veniţi până la 31 decembrie 2020, dar de mai puţin de cinci ani, vor putea rămâne până la împlinirea acestui termen, după care vor putea solicita la rândul lor noul statut.
Aplicaţiile vor costa 65 de lire pentru adulţi şi 32.50 pentru minorii sub 16 ani. Guvernul britanic intenţionează să răspundă la cereri în mai puţin de două săptămâni.