După ce l-a lăsat pe fostul soț fără loc de muncă, o româncă vrea să primească alocație în cuantum de 150 de lire sterline pentru cei doi copii ai săi, în ciuda faptului că nu a locuit niciodată în Marea Britanie.
Mihaela Cornienco a cerut instanțelor românești să primească alocație din Anglia pentru cei doi copii ai săi, deși a divorțat de soțul ei care încă lucrează, sporadic, în Marea Britanie.
În ianuarie 2018, un judecător român a decis că Mihaela Cornienco, în vârstă de 45 ani, este în continuare îndreptățită să primească alocația. Însă, în iunie 2018, alt complet de judecată a respins această solicitare.
Fostul soț, Bogdan Cornienco, a lucrat ca inspector sanitar-veterinar în Leeds și i-a trimis lunar banii încasați ca Child Benefit timp de opt ani.
Tatăl copiilor este acum de negăsit, scriu jurnaliștii de la Daily Mail. El a lucrat pentru firma Eville & Johns.
Însă, într-o hotărâre judecătorească din 2018 a Judecătoriei Focșani se arată că Bogdan Cornienco nu mai poate lucra cu contract în Anglia din cauza demersurilor făcute de fosta soție.
La dosar există o scrisoare trimisă de fosta sa soție unui potențial angajator în Marea Britanie, astfel că bărbatul nu a mai reușit să își găsească un nou loc de muncă.
Un judecător a decis că românca trebuie să primească în continuare alocația întrucât conform legislației europene copiii, care au fost încredințați mamei, rămân membri ai familiei românului care trăiește în UK.
Mihaela Cornienco este învățătoare la o școală din Focșani. Ea le-a spus jurnaliștilor de la The Sun că a câștigat în instanță dreptul de a primi alocația, dar nu este sigură că va primi toți banii pe care îi merită.
„Fostul meu soț a lucrat în UK mai mult de opt ani, câștigând circa 1.500 de lire sterline lunar, dar și-a dat demisia de la fostul loc de muncă, iar acum este de negăsit. Dar cred că primește mai mult decât trimite”, a declarat învățătoarea.
Femeia a cerut ca alocația pentru copii, 150 lire sterline, pe care fostul soț o primește în Anglia să îi fie virată într-un cont separat, iar pensia de întreținere într-altul.
Conform avocatului Mihaelei Cornienco, fostul soț ar fi câștigat în 2016 un salariu lunar de 2.334 lire sterline.
Judecătoria Focșani a decis, așa cum reiese din hotărârea 9663/2016 prin care s-a dispus desfacerea căsătoriei, ca Bogdan Cornienco să plătească câte o sută de lire sterline pentru fiecare copil.
Soții Cornienco au divorțat în noiembrie 2016, așa cum reiese dintr-o hotărâre a Judecătoriei Focșani. Copiii au rămas în grija ambilor soți.
Magistratul a decis atunci ca tatăl copiilor să plătească o pensie de întreținere de 200 de lire sterline începând cu data introducerii cererii de divorț, mai 2016.
În ianuarie 2018, Judecătoria Focșani a decis să majoreze pensia alimentară de la 100 de lire sterline lunar la 200 de lire lunar pentru fiecare dintre copii.
Astfel, tatăl trebuia să plătească 400 de lire sterline lunar ca pensie alimentară până la majoratul copiilor care acum au 11 și respectiv 15 ani.
Totodată, el trebuia să trimită în România și banii obținuți din alocație – Child Benefit.
„Obligă pârâtul la predarea catre reclamantă, in favoarea copiilor, a alocatiei pentru minori (denumită Child Benefit), încasată pentru cei doi copii de la statul englez”, scrie în decizia judecătorilor români.
Avocatul bărbatului a susținut în instanță că „pârâtul tine legatura cu minorii in mod constant, le trimite bani, dar la dosar sunt depuse inscrisuri-filele 53-54-din care rezultă că banii trimisi de acesta sunt folositi de reclamantă in alte scopuri decat pentru cresterea si educarea copiilor, aceasta cumpărandu-si in repetate randuri lenjerie intimă, al cărei pret este unul destul de ridicat”.
Instanța a reținut faptul că „pârâtul a acordat copiilor de fiecare dată pensia acestora, dar pârâtul nu mai poate lucra cu contract de muncă, având o interdicție în acest sens, ca urmare a demersurilor făcute de reclamantă”.
Presa britanică susține că Mihaela Cornienco nu ar fi trebuit să primească această alocație din moment ce nu a locuit niciodată acolo, dar legislația UE o contrazice.
Bogdan Cornienco a făcut apel la hotărârea Judecătoriei Focșani. În iunie 2018, Tribunalul Vrancea a decis că „din niciun mijloc de probă nu a rezultat încasarea efectivă a „childbenefit” de către apelant, în lipsa unei atari probe neputându-se ajunge la concluzia obligării acestuia la plata unor atari sume către adversarul procesual”.
În urma apelului, magistrații au mai decis că cererea femeii de majorare a pensiei de întreținere nu este îndreptățită. Decizia este definitivă.