Skip to content

Aproape un sfert dintre refugiații ucraineni vor să rămână în Europa

Refugiații ucraineni

De la invazia Rusiei în februarie 2022, milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească țara. Un sondaj recent realizat de Institutul Ifo din München arată că, pe măsură ce conflictul continuă, tot mai mulți dintre aceștia nu mai văd întoarcerea în Ucraina ca o opțiune viabilă.

Planuri pe termen lung pentru refugiați

Conform sondajului publicat vineri, aproape 25% dintre refugiații ucraineni din Europa intenționează să se stabilească definitiv în străinătate. În schimb, aproximativ 35% dintre ei doresc să se întoarcă în Ucraina odată ce situația devine sigură.
►►► Mii de soldați au fugit de pe frontul din Ucraina. „Singura cale de ieșire este să mori sau să fii grav rănit”

„Doar 4% dintre cei intervievați plănuiesc o revenire imediată, indiferent de starea de securitate din Ucraina”, a declarat Panu Poutvaara, directorul Centrului pentru Cercetarea Migrației al Institutului Ifo. Potrivit datelor, aproape 11% dintre refugiați s-au întors deja în Ucraina, în timp ce alți 25% sunt încă nehotărâți.

Evoluția opiniei în funcție de durata conflictului

Conform cercetătoarei Yvonne Giesing de la Ifo, conflictul continuu din Ucraina influențează semnificativ deciziile refugiaților. „Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mulți dintre cei plecați își pot imagina un viitor în afara Ucrainei”, a explicat Giesing.

Sondajul, realizat în iunie 2023, a arătat o evoluție clară a atitudinilor refugiaților. La scurt timp după fuga din țară, doar 10% dintre ucraineni intenționau să se stabilească pe termen lung în străinătate. Până la sfârșitul anului 2023, acest procent a crescut în medie cu 1,6% la fiecare 100 de zile, în timp ce rata efectivă de întoarcere în Ucraina a fost de 2,7% pe aceeași perioadă.

Scăderea dorinței de a se întoarce în Ucraina

La începutul exodului, aproape 60% dintre refugiați plănuiau să revină în Ucraina odată ce situația va deveni sigură. Totuși, pe parcursul timpului, acest procent a scăzut semnificativ cu 4,7% la fiecare 100 de zile, conform raportului Institutului Ifo.
►►► Putin, vizită neanunțată în Ucraina. „A venit personal. El însuşi. La volan”

Un viitor incert

În prezent, nu se întrezărește un sfârșit clar al războiului din Ucraina. Rusia continuă să efectueze atacuri zilnice cu drone și rachete asupra Ucrainei, avansând pe frontul din est de luni de zile. Aceste evoluții contribuie la schimbarea perspectivei refugiaților, care, din ce în ce mai mult, își imaginează un viitor în afara granițelor Ucrainei.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!