În fiecare județ al României există grupări edilitare susținute de pretinși gazetari locali pentru care jurnalismul este doar o platformă de șantaj și trafic de influență.
Un ultim caz a ieșit la iveală la Ploiești după ce, pe 24 octombrie 2024, ofițerii Anticorupție din Dâmbovița și Buzău, coordonați de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, au efectuat mai multe percheziții în județul Prahova.
Una dintre acestea a avut loc la sediul SC Hale și Piețe SA care aparține de Consiliul Local Ploiești, două la locuințele unor persoane fizice și patru la sediile unor firme. Toate perchezițiile au avut loc în Ploiești și Blejoi, o comună învecinată reședinței de județ.
Ancheta vizează comiterea mai multor infracțiuni: cumparare și trafic de influență, uzurparea funcției, șantaj, răzbunare pentru ajutorul dat justiției și purtare abuzivă.
Potrivit Direcției Generale Anticorupție, în perioada aprilie – septembrie 2021, Andrei Volosevici, până mai zilele trecut primarul Ploieștiului, este acuzat că l-a înjurat și amenințat în mod repetat pe directorul firmei consiliului local pentru ca să rezilieze și/sau să încheie contracte de închiriere a unor spații comerciale cu încălcarea dispozițiilor legale. „Ploieştiul este Romania mea!” era sloganul edilului.
Zeci de elevi dintr-o tabără, izgoniți pentru vacanța unui primar
Avocat de meserie, absolvent al Universității Româno-Americane, Volosevici (în stânga fotografiei) a fost ales primar în 2008, iar după patru ani a ajuns senator, fiind ales pe listele PD-L. În 2014, s-a făcut liberal, iar șase ani mai târziu a fost reales primar. Atât de convins a fost de mișcarea liberală, încât în 2024 a trecut la PSD încercând să-și asigure un susținere în cazul unor viitoare probleme.
Printre oamenii săi de încredere era și „jurnalistul” Cătălin Stavri de la publicația on-line Ziarul Incomod (în dreapta fotografiei) care, așa cum rezultă din comunicatul Direcției Generale Anticorupție, a pretins și primit, în perioada mai – octombrie 2021, o importantă sumă de bani pentru a interveni pe lângă Volosevici în vederea facilitării unui contract de închiriere a unor spații comerciale.
Același jurnalist, mai susțin procurorii, a cerut și băgat în buzunar importante sume de bani de la reprezentantul unei firme pentru a interveni pe lângă conducerea Agenției pentru Protecția Mediului Prahova în vederea încheierii în condiții avantajoase a unui contract de preluare și tratare a apelor uzate rezultate din procesul de fabricație la o societate comercială. Primarul și omul său din online au fost reținuți, scrie presa locală.