Manipularea informațiilor are de obicei scopuri specifice în prezent: influențarea unei politici, derutarea alegătorilor sau crearea instabilității într-o societate percepută ca fiind ostilă. Uneori, aceste obiective sunt mai bine atinse prin proiectarea manipulării în trecut. Datele simbolice de 3 octombrie și 9 noiembrie sunt exemple recente bune.
3 octombrie, o sărbătoare publică în Germania, marchează ziua din 1990 când Republica Federală Germania și Republica Democrată Germană s-au reunificat într-un singur stat. Unificarea Germaniei a fost posibilă datorită căderii Zidului Berlinului pe 9 noiembrie 1989.
Dar 9 noiembrie marchează și un alt eveniment, așa cum a subliniat cu satisfacție anul trecut RT Deutsch, un canal pro-Kremlin. Este data primului pogrom antisemit de mari dimensiuni din Germania nazistă, cunoscut sub numele de Reichspogromnacht sau Kristallnacht („Noaptea de cristal”) care a avut loc în 1938.
Popa de roșu din Moldova, cartea din mână a Moscovei
RT a susținut că atenția actualei coaliții de guvernare a minimalizat comemorarea altor evenimente importante care au avut loc pe 9 noiembrie, cum a fi sfârșitul Primului Război Mondial (1918) și puciul eșuat al lui Hitler din 1923 și s-a concentrat exclusiv asupra evenimentelor tragice din 1938. Acum, această zi ar fi folosită pentru a justifica sprijinul Germaniei pentru Israel ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie 2023.
RT încearcă să sugereze că această comemorare ar avea mai puțin de-a face cu memoria istorică autentică și mai mult cu susținerea unei agende politice actuale, în special relația dintre Germania și Israel. RT a citat-o pe ministrul german de externe, Annalena Baerbock, care a scris pe platforma X toamna trecută: „Rămâne obligația noastră eternă să ne asigurăm că evreii din Germania pot trăi deschis și fără teamă. Este responsabilitatea noastră să modelăm prezentul având conștientizarea trecutului. ‘Niciodată din nou’ este acum.”
Această idee a fost împărtășită de unii dintre colegii de partid ai lui Baerbock din Saxonia care au comemorat atât victimele Kristallnacht, cât și pe israelienii atacați de Hamas. Articolul manipulator al RT a pus sub semnul întrebării legătura dintre aceste două evenimente, criticând această asociere ca pe o formă de relativism istoric.
Autorul a argumentat că evenimentele sunt fundamental diferite ca natură și context și că asemenea comparații diluează semnificația istorică specifică a Kristallnacht, servind mai degrabă agende politice contemporane decât o comemorare autentică.
Acest caz ilustrează cum Kremlinul utilizează evenimentele istorice pentru a promova narative care destabilizează și creează confuzie. Articolul RT a evidențiat și o presupusă schimbare de poziție a partidului Verzilor cu privire la imigrație și islam începând din 2015. Potrivit RT, Verzii, inițial primitori față de refugiați, au fost forțați de evenimentele recente să adopte o atitudine mai critică față de islamism, apropiindu-se într-o oarecare măsură de sentimentele promovate de dreapta.
RT Deutsch a încercat să discrediteze chiar și unificarea Germaniei. În septembrie, RT l-a intervievat pe Egon Krenz, ultimul lider al RDG, o figură ridiculizată în epoca sa, fără influență în politica Germaniei post-1990. În interviu, Krenz a reluat punctele standard de propagandă ale Kremlinului, și anume: Războiul Rece nu s-a încheiat cu adevărat odată cu căderea Zidului Berlinului în 1989, ci continuă din cauza ambiției SUA de a-și menține dominația globală; SUA urmărește să slăbească Rusia și să împiedice legăturile puternice dintre Germania și Rusia.
Krenz, ținând isonul Moscovei, mai susține că unificarea Germaniei a fost doar un mijloc de a împinge forțele sovietice afară din Europa Centrală, parte a acestui plan pe termen lung. Krenz a susținut că liderii anteriori ai Germaniei, precum Helmut Schmidt, căutau negocieri și dialog cu omologii sovietici, în timp ce Scholz se aliniază strategiilor militare americane, adoptând o retorică și politici „militariste”.
Doborârea MH17. Zece ani de minciuni și negare din partea Rusiei
În schimb, Krenz a pledat pentru o reorientare către „pace” și „cooperare” cu Rusia, reflectând sentimentele unor figuri istorice precum Otto von Bismarck, care avertizase împotriva antagonismului german față de Rusia.
Aceste materiale ale RT Deutsch pun la îndoială sensul datei de 9 noiembrie și modul în care unificarea Germaniei este comemorată în politica contemporană. Ele sugerează îndoieli cu privire la acuratețea istorică a paralelismelor trasate între evenimente distincte, încercând să abordeze probleme actuale precum antisemitismul, violența, imigrația și poziția Europei față de Rusia.
Deși nu par imediat ca fiind dezinformări, efectul cumulativ al acestor afirmații este clar: o rescriere totală a istoriei recente, în slujba unor agende contemporane, potrivit EUvsDisinfo, site-ul oficial al Uniunii Europene. Lansat în 2015 ca răspuns al campaniilor de dezinformare ruse, este un proiect al Serviciului European de Acțiune Externă al UE, instituția care este serviciul diplomatic al blocului comunitar.