România s-a clasat pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea prețurilor la carburanți în perioada august 2023 – august 2024, conform unui raport recent. În timp ce majoritatea țărilor UE au înregistrat scăderi ale prețurilor, doar România și Irlanda raportat o creștere a acestora.
Conform unei analize realizate de Profit.ro, principala cauză a scumpirilor din România a fost politica fiscală a Guvernului, care a introdus două majorări de accize: una la începutul anului și alta la 1 iulie. Aceste măsuri au dus la creșteri de peste 10% atât pentru benzină, cât și pentru motorină.
►►►Ce înseamnă un salariu „bun” în cele mai mari capitale ale Europei?
Fără aceste majorări, prețurile carburanților ar fi scăzut, România urmând să se situeze alături de alte state UE în topul ieftinirilor. Pe 1 iulie, motorina s-a scumpit cu 40 de bani pe litru, iar benzina cu 43 de bani, continuând tendința de la începutul anului. În raport cu prețurile din august 2023, motorina a crescut cu 9,5%, iar benzina cu 10,5%.
Fără aceste majorări de accize, s-ar fi înregistrat scăderi de 11% pentru motorină și 8,7% pentru benzină, comparativ cu media UE, unde prețurile au scăzut cu 6,1%. România ar fi putut raporta astfel unele dintre cele mai mari ieftiniri la carburanți din UE.
►►► Alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2025
În prezent, prețurile rămân ridicate, în jur de 7 lei pe litru, influențate atât de fluctuațiile prețului internațional al țițeiului, cât și de tensiunile geopolitice.