Skip to content

Soldații nord-coreeni, motivul autorizării rachetelor americane în teritoriul rus

Soldații nord-coreeni, motivul autorizării rachetelor americane în teritoriul rus

La aproape 1.000 de zile de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Washingtonul a autorizat utilizarea rachetelor ATACMS furnizate de SUA pentru lovituri în adâncimea teritoriului rus. Cât de departe are voie Ucraina să lovească și care sunt țintele vizate de Kiev? Ce impact ar putea avea aceasta și ce ținte ar putea ataca Kievul?

SUA au avut nevoie de aproximativ o lună pentru a reacționa la desfășurarea forțelor nord-coreene pe câmpul de luptă din regiunea Kursk, după ce serviciile de informații ucrainene au avertizat în octombrie că Phenianul trimite personal în Rusia, potrivit Euronews.

Pe 24 octombrie, Kievul a anunțat că primele unități nord-coreene antrenate în Rusia au fost desfășurate în regiunea Kursk. Câteva zile mai târziu, SUA și NATO au confirmat că și ele au dovezi privind implicarea trupelor nord-coreene în războiul Rusiei.

Zelenski a condamnat lipsa de reacție a Occidentului față de participarea trupelor din Coreea de Nord la invazia în desfășurare a Rusiei, declarând că aceste „prime confruntări cu Coreea de Nord deschid un nou capitol de instabilitate în lume”.

Lista de ținte a Ucrainei

Chiar înainte de primele rapoarte despre implicarea Phenianului, Kievul a cerut Washingtonului să ridice restricțiile privind utilizarea armelor americane pe teritoriul rus. Ucraina a susținut de mult timp că restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, în special ATACMS, îi sufocă eforturile de război, în timp ce Washingtonul a argumentat că permiterea Ucrainei să lovească adânc în teritoriul rus ar putea escalada conflictul.

Presiunile Kievului pentru ridicarea interdicției au crescut după incursiunea surpriză în regiunea Kursk de la începutul lunii august. Potrivit autorităților ucrainene, lista țintelor includea aerodromuri utilizate de armata rusă pentru lansarea de atacuri asupra centrelor populate din Ucraina. De atunci, Rusia și-a mutat aproape toate aeronavele de pe aerodromurile aflate în raza ATACMS.

Institutul de Cercetare a Războiului (ISW) cu sediul în Washington a publicat o hartă care enumeră toate posibilele ținte pe care Ucraina le-ar putea lovi. Cel puțin 245 de obiective militare și paramilitare rusești cunoscute se află în raza de acțiune a rachetelor ATACMS ale Ucrainei, în special varianta lor cu rază de 300 de kilometri. Din cele 245 de obiective, doar 16 sunt aerodromuri de pe care Rusia și-a mutat aproape toate aeronavele.
Kremlinul amenință: Capitalele europene ar putea deveni ținte pentru rachetele rusești

Dacă restricțiile vor fi ridicate doar pentru regiunea Kursk, Kievul va avea la dispoziție 15 obiective cunoscute în această zonă, conform cercetărilor geolocalizate realizate de ISW. Până la sfârșitul lunii august, existau și cel puțin 11 zone cunoscute sub denumirea de „terenuri de utilizare militară”, zone desemnate pentru antrenamente și testări militare. Lista aceasta poate crește însă odată cu desfășurarea personalului nord-coreean și cu eforturile Moscovei de a împinge trupele ucrainene din regiunea Kursk.

La începutul incursiunii ucrainene, Rusia avea aproximativ 11.000 de soldați în regiunea Kursk, conform ISW. Pe baza acestor calcule, think-tankul american a raportat un total de 11 locații de „utilizare militară” și 15 structuri militare și paramilitare cunoscute în regiunea de frontieră a Rusiei.

Conform celor mai recente estimări, Moscova a acumulat acum de cinci ori mai mult personal în această zonă, inclusiv forțe nord-coreene, pentru a lansa un asalt asupra pozițiilor ucrainene. Aproximativ 50.000 de soldați ruși și nord-coreeni sunt pregătiți să participe la atac.

Această situație indică faptul că există acum mai multe ținte posibile pentru Ucraina în regiunea Kursk, chiar dacă restricțiile privind utilizarea ATACMS sunt ridicate doar pentru această zonă.

Acronimul ATACMS provine din inițialele termenului complet în limba engleză Army Tactical Missile System (în traducere, „Sistem de Rachete Tactice al Armatei”). Acest sistem este un tip de rachetă sol-sol cu rază lungă de acțiune, dezvoltat de compania americană Lockheed Martin pentru armata Statelor Unite. Raza de acțiune variază în funcție de model, cu o rază maximă de aproximativ 300 de kilometri pentru variantele avansate.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!