Mai mult de o duzină de state din SUA au dat în judecată TikTok, acuzând platforma de social media că a contribuit la o criză de sănătate mintală în rândul adolescenților.
Un grup format din 14 procurori generali din mai multe state americane susțin că TikTok folosește funcții care creează dependență pentru a atrage copiii pe platformă și că a indus publicul în eroare cu privire la siguranța utilizării pe termen lung, scrie BBC.
TikTok a descris procesul ca fiind „dezamăgitor”, afirmând că multe dintre afirmații sunt „inexacte și înșelătoare”. Platforma se confruntă deja cu o lege adoptată în aprilie care ar interzice TikTok în SUA dacă compania-mamă din China, ByteDance, nu ar accepta o vânzare.
În plângerea trimisă unei instanțe din New York, oficialii acuză TikTok că exploatează efectele negative ale utilizării compulsive ale platformei, ceea ce afectează sănătatea mintală a milioane de copii și adolescenți americani. De asemenea, platforma ar fi ascuns aceste riscuri, continuând să se promoveze ca „sigură” și „potrivită pentru copii și adolescenți”.
Letitia James, procurorul general din New York, a declarat că tinerii din întreaga țară au murit sau au fost răniți în timp ce efectuau provocările TikTok, iar alții s-au simțit mai triști, anxioși și deprimați din cauza caracteristicilor care creează dependență, conform sursei citate.
Mai sunt criticate funcțiile TikTok precum alertele care perturbă somnul, videoclipurile care dispar și filtrele de înfrumusețare care permit utilizatorilor să își modifice aspectul. Deși TikTok a introdus unele instrumente pentru a limita timpul petrecut pe platformă, se susține că platforma a indus în eroare în privința eficienței acestor măsuri.
State precum Texas și Utah au depus plângeri similare împotriva TikTok, concentrându-se pe siguranța copiilor. În august, Comisia Federală pentru Comerț a acuzat TikTok de încălcarea legilor privind confidențialitatea copiilor. Procesul solicită interzicerea comportamentului acuzat și sancțiuni financiare.