Skip to content

Tren sau avion? Călătoriile feroviare sunt tot mai numeroase în Europa

Tren sau avion Călătoriile feroviare sunt tot mai numeroase în Europa

Pe întregul continent, zborurile au prețuri care reprezintă doar o fracțiune din costul biletelor de tren, ceea ce afectează negativ numărul tot mai mare de oameni care vor să călătorească într-un mod sustenabil. Întrebarea pe care și-au pus-o jurnaliștii BBC este: de ce?

Consultantul în comunicare pe teme de sustenabilitate, Jo Geneen, locuiește în Amsterdam și călătorește regulat prin Europa cu trenul pentru întâlniri la Hamburg, Paris și Londra. Face parte dintr-un număr tot mai mare de consumatori frustrați de dificultățile de a călători cu trenul în comparație cu opțiunea mult mai puțin sustenabilă a zborurilor.

„Recent, mi-am rezervat o călătorie la Hamburg din Amsterdam. Am fost nevoită să o anulez în ultimul moment și am descoperit că biletul nu era rambursabil. Este atât de frustrant: deja a costat mai mult”, a spus Geneen. A fost pusă în fața alegerii de a reprograma călătoria, știind că biletul nu este rambursabil și este mai scump, sau de a rezerva un zbor mai rapid, flexibil și rambursabil. Din păcate, a fost o alegere ușor de făcut. Avionul.

Cum poate lua un consumator deciziile corecte? Aceasta este o întrebare care pare să contrazică ceea ce se întâmplă pe căile ferate din Europa. Pe întregul continent, călătoriile cu trenul sunt în plin avânt. De-a lungul anului 2024, rutele de trenuri de noapte din Europa au continuat să se extindă și să crească.

Cele mai importante sunt trenurile rețelei Nightjet din Austria care acum operează rute precum Viena-Veneția și Paris-Berlin. Eurail, care gestionează Interrail, unul dintre cele mai cunoscute branduri de călătorii cu trenul din Europa, spune că cererea pentru călătorii cu trenul în Europa și itinerarii fără zboruri a crescut cu 25% între 2022 și 2023.

Nu există nici o îndoială că oamenii vor să călătorească cu trenul, în ciuda prețurilor mai mari și inconvenientelor ocazionale. Unele guverne prioritizează, de asemenea, acest aspect. În Franța există o interdicție asupra zborurilor pe distanțe scurte dacă există o alternativă feroviară care durează mai puțin de 2,5 ore. În Spania, o interdicție similară este luată în considerare ca parte a planului său de acțiune climatică pentru 2050.

Cu toate acestea, în ciuda creșterii opțiunilor și rezervărilor pentru călătorii, europenii descoperă că prețurile semnificativ mai mari și situațiile complicate de rezervare a biletelor de trem le împiedică dorința de a fi sustenabili.

Justin Francis, CEO-ul Responsible Travel, cea mai mare companie de turism dedicată călătoriilor ecologice, este un susținător de lungă durată al acestei cauze. El identifică câteva motive principale pentru care călătoriile cu trenul întâmpină dificultăți în competiția cu piața companiilor aeriene low-cost din Europa.

„De ce nu taxăm combustibilul pentru aviație, care este un combustibil fosil, ceea ce face ca zborurile să fie artificial mai ieftine? Ar trebui să avem un sistem echitabil de taxare”, a spus el. Combustibilul diesel utilizat pentru trenuri este în prezent taxat la rate diferențiate în Europa, în funcție de țară.
Tren deraiat în Keleti. Călătorii pot primi contravaloarea biletelor neutilizate

Un alt motiv, spune el, este că trebuie să conectăm mai bine rutele feroviare pentru ca deplasările cu trenul să fie mai rapide și mai eficiente pe tot continentul. De asemenea, călătorii ar trebui să poată rezerva bilete cu mai mult de 180 de zile în avans. Lipsa acestei posibilități înseamnă că agențiile de turism și operatorii de turism nu pot garanta rutele și planurile cu suficient timp înainte și nu pot oferi pachete care să aibă un sens logistic și financiar.

În conformitate cu reglementările UE privind pachetele turistice, dacă un operator de turism rezervă o vacanță implicând transport feroviar și trenul întârzie sau se defectează, operatorul trebuie să ramburseze costul. Dacă rezervă cu o companie aeriană și zborul întârzie, este anulat sau are probleme, compania aeriană este cea care face rambursarea.

Toate acestea înseamnă că o vacanță care include călătorii cu trenul poate fi dificilă. Turiștii ar putea aștepta mai mult decât și-ar dori pentru legătura trenurilor. În plus, fiind mai dificil pentru operatorii și agențiile de turism să rezerve călătorii cu trenul pentru clienții lor, șansele de a obține tarife de grup sau prețuri mai bune sunt, de asemenea, mai mici.

Aceste probleme nu au trecut neobservate la nivel guvernamental. La începutul acestui an, a fost lansat un Plan de Acțiune UE pentru a face călătoriile cu trenul mai sustenabile, eficiente și bine conectate pe tot continentul. Este un pas înainte pentru armonizarea rețelelor feroviare și găsirea unor soluții mai bune. Impactul acestor măsuri este incert, din moment ce nu a fost abordată problema taxării, ceea ce poate duce la echilibrarea prețurilor.
Ofițerul a făcut semn cu mîna și trenul a început să înainteze. „Sînt liber…sînt liber… LIBER…”

Byway este o agenție de turism din Marea Britanie care organizează numai călătorii fără zboruri în Europa. Folosind programul personalizat JourneyAI, compania planifică și organizează excursii, găsind cele mai bune rute și evitând problemele logistice legate de lucrul cu diferite monede, limbi și orare, în numele clienților. Clienții au, de asemenea, un număr de WhatsApp la care pot apela în cazul în care au nevoie de asistență, cum ar fi schimbări de rută sau întârzieri.

Byway susține că clienții lor apreciază lucrurile care nu pot fi găsite în timpul unei călătorii cu avionul: călătoria lentă, o abordare mai tradițională a vieții, și vagoanele-restaurant, unde poți mânca confortabil în timp ce privești peisajele. Italia este o destinație populară pentru că are trenuri regionale mici care se strecoară zgomotos printre vii, trenuri de mare viteză ultramoderne și trenuri de noapte care sunt trasportate pe feriboturi în mijlocul nopții.

Firma subliniază problema prețurilor și faptul că nu există taxe pe combustibilul folosit de companiile aeriene, iar biletele de avion nu sunt supuse TVA, ceea ce face ca operatorii să ofere tarife ieftine.

Deși călătoria cu trenul ar putea fi mai lentă, are câteva avantaje. Nu există check-in și cozi lungi la controlul de securitate, astfel că, pentru multe rute, turiștii nu pierd mult timp pe drum. Cu toate acestea, sunt necesare schimbări semnificative înainte ca transportul feroviar să poată concura cu cel aerian.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!